Un proces este de fapt o instanță a unui program care se execută. Fiecare proces care rulează Windows i se atribuie un număr unic numit ID-ul procesului sau PID. În acest tutorial, vom vorbi despre Cum să ucizi procesul în Windows – Tutorial. Sa incepem!

Ori de câte ori porniți o aplicație, sistemul de operare creează un proces pentru un fișier executabil al aplicației. Constă în activitatea sa curentă. Dacă observați că un proces care rulează scade performanța computerului dvs. deoarece este blocat, nu răspunde sau folosește un procent mare de resurse CPU și/sau memorie, atunci puteți, de asemenea, să opriți procesul pentru a-l încheia.

Mai multe aplicații sau procese deschise și care rulează pe desktop sau laptop pot duce sistemul să devină lent și chiar să se confrunte cu multe erori. Pentru a încheia toate procesele care rulează, primul lucru pe care îl luați în considerare este repornirea forțată. Uitați să o faceți, deoarece repornirea forțată ar putea duce la deteriorarea computerului și, de asemenea, a fișierelor de sistem. Mai degrabă, urmați aceste metode despre cum puteți opri corect toate procesele din Windows 10:

Acest tutorial vă va arăta 2 moduri despre cum puteți opri un proces în Windows 10.

Cum să omorâți procesul în Windows

Când porniți o aplicație, sistemul de operare creează un proces pentru un fișier executabil al aplicației. Constă din codul programului și activitatea curentă a acestuia. Windows atribuie un număr special cunoscut sub numele de Process Identifier (PID) care este de fapt unic pentru fiecare proces. Există o serie de motive pentru care ați putea dori să omorâți un proces și diferite metode pe care le puteți utiliza pentru a-l opri. Să vedem cum o poți face.

Dacă o aplicație nu mai răspunde, consumă multe resurse de sistem sau, de asemenea, se comportă în mod neașteptat și nu vă permite să o părăsiți, atunci este posibil să doriți să opriți procesul pentru a închide forțat aplicația. În mod tradițional, Windows permitea utilizarea Managerului de activități și, de asemenea, promptul de comandă pentru aceste sarcini. Pe lângă aceste metode, ar trebui să utilizați și PowerShell. Să vedem cum se face.

omorâți un proces în Windows 10, apoi faceți următoarele.

Prin Task Manager

Prin linia de comandă | cum să omorâți procesul în Windows

taskkill /IM Numele procesului /F

De exemplu, pentru a ucide Notepad, rulați comanda ca, taskkill /IM notepad.exe /F, unde /F este folosit pentru a ucide procesul cu forță.

  • Tastați comanda de mai jos pe care doriți să o utilizați în promptul de comandă, pentru a ucide mai multe procese simultan și faceți clic pe Enter Key.

taskkill /IM Numele procesului /SUNT Numele procesului /F

  • Pentru a ucide procesul folosind PID
  • Apoi tastați comanda de mai jos pe care doriți să o utilizați în promptul de comandă, pentru a opri un singur proces, apoi faceți clic pe Enter Key.

taskkill /PID PID /F

De exemplu, pentru a ucide Notepad, rulați comanda ca, taskkill /PID 7324 /F, unde /F este folosit pentru a ucide procesul cu forță.

cum să omorâți procesul în Windows
  • Tastați comanda de mai jos pe care doriți să o utilizați în promptul de comandă, pentru a ucide mai multe procese simultan, apoi faceți clic pe Enter Key.

taskkill /PID PID /PID PID /F

Urmând pașii de mai sus, procesul poate fi oprit în Windows 10 fie prin utilizarea Managerului de activități sau a promptului de comandă (CMD).

folosind PowerShell | cum să omorâți procesul în Windows

Notă: Pentru a opri un proces care rulează la nivel ridicat, trebuie să deschideți PowerShell ca administrator.

Exemple:

Această comandă va închide apoi procesul notepad.exe.

Stop-Proces -Nume Notepad -Forta

Următoarea comandă va închide apoi un proces cu PID 2137.

Stop-Process -ID 2137 -Force

Concluzie

Bine, asta a fost tot oameni buni! Sper că vă place acest articol despre cum să omorâți procesul din Windows și că vi se pare util. Dă-ne feedback-ul tău despre el. De asemenea, dacă aveți întrebări suplimentare legate de acest articol. Apoi anunțați-ne în secțiunea de comentarii de mai jos. Vă vom reveni în curând.

O zi bună!

Vezi și: Cum se modifică prioritatea procesului în Windows 10