Ettersom hjemmekino har blitt mye bedre, har nye surroundlydformater dukket opp. Det gir flere detaljer og realisme til filmkvelder. Men la oss gå tilbake til det grunnleggende og også se på de to mest populære surroundlydformatene: DTS og Dolby Digital. I denne artikkelen skal vi snakke om DTS vs Dolby – Hva er den faktiske forskjellen. La oss begynne!

Både DTS og Dolby Digital er lydkomprimeringsteknologier som lar filmskaperne ta opp surroundlyd. Som kan reproduseres på kinoer så vel som hjemme. Begge leverer ryggradspirrende flerkanalslyd, så hva er egentlig forskjellen? Og hvilken er bedre?

Djevelen er i detaljene, eller, mer nøyaktig, måten disse to teknologiene koder for lyd på. DTS er faktisk kodet med en høyere bithastighet og anses derfor av noen eksperter for å ha bedre kvalitet. Andre hevder at Dolby Digitals teknologi er mer avansert, og den gir også bedre lydkvalitet med lavere bithastighet.

Du må være forvirret? Den gode nyheten er at begge har bred støtte, og sjansene er store for at du slipper å spille favoritter.

I sin mest grunnleggende form støtter faktisk både DTS og Dolby Digital 5.1-kanals lyd (dvs. et typisk hjemmekinosystem sammen med fem høyttalere og en subwoofer). Og mer avanserte versjoner av formatene støtter 7.1-kanaler, HD-surroundlyd og overhead-høyttalere, som er i form av DTS:X og Dolby Atmos.

Du finner DTS og Dolby Digital i Blu-ray-spillere, hjemmekinosystemer, spillkonsoller, datamaskiner, set-top-bokser og til og med smarttelefoner.

Hva er Dolby Digital og DTS? DTS vs Dolby

Vel, både Dolby og DTS tilbyr surroundlydkodeker for 5.1, 6.1 (sjelden) og 7.1 oppsett, der det første tallet indikerer antall små surroundhøyttalere. Og .1 er faktisk en egen kanal for en subwoofer. For de vanligste programmene, avspilling av filmer og TV-programmer via DVD, Blu-ray og kabel- eller satellitt-TV-systemer. Studiobruken Begge standardene er å komprimere de tette filene som er viktige for flerkanalslyd og dekomprimere dem gjennom mottakeren for avspilling.

I tillegg til 5.1 og 7.1 høyttaleravspilling i mange formater, har begge standardene flere ekstra teknologier. Som spesifikke kodere for forbedret stereo, de eldre Pro Logic-standardene som simulerer surroundlyd. Konvertering opp eller ned for å matche et ikke-standard antall høyttalere, forbedret surround for ekstra innlevelse, og så videre. Men for formålet med et standard Blu-ray- eller satellittsystem sammen med en avansert lydmottaker. Vi skal faktisk fokusere på surroundlydavspilling.

Et virkelig rimelig 5.1-høyttaleroppsett med integrert Blu-ray-spiller. Den er kanskje ikke kompatibel med Dolby- og DTS-standardene med høyeste bithastighet.

Begge formatene bruker komprimering for å spare plass (enten på platen, i tilfelle av DVD og Blu-ray, eller streaming båndbredde, i tilfelle av tjenester som Netflix). Noen av formene for DTS og Dolby Digital er lossy, noe som betyr at den har en grad av lydforringelse fra originalkilden. Imidlertid kommer andre rundt dette lydtapet for lossless studio ytelsesnivåer samtidig som de tilbyr litt komprimering for plassbesparelser.

DTS vs Dolby – Forskjell

Hovedforskjellen mellom DTS og Dolby Digital er faktisk sett i bithastigheter og komprimeringsnivåer. Dolby Digital komprimerer også 5.1-kanals digitale lyddata ned til en råbithastighet på 640 kilobits per sekund (kbps). Men 640 kbits/s gjelder bare for Blu-ray-plater. De maksimale bithastighetene som Dolby Digital kan støtte for DVD-video og også DVD-lyd er mer enn 448 kbits/s.

Hvis du ønsker å presse inn alle relevante data, bruker Dolby Digital en variabel komprimering på rundt 10 til 12:1. DTS surroundlyd, derimot, bruker en maksimal råbithastighet på mer enn 1,5 megabit per sekund. Men den bithastigheten er begrenset til omtrent 768 kilobit per sekund på DVD-video. På grunn av den høyere bithastigheten som støttes av dette formatet, trenger DTS betydelig lav komprimering på omtrent 4:1.

DTS vs Dolby

I teorien, jo mindre komprimering som brukes i kodingen, desto mer realistisk blir lyden ettersom den faktisk bedre representerer originalkilden. Hva dette betyr er at DTS har potensialet til å produsere bedre lydkvalitet enn Dolby Digital. Her er en oversikt over de forskjellige versjonene du finner i hver standard og deres bithastigheter.

DTS

  • DTS Digital Surround – 5.1 maksimal kanalslyd ved 1,5 Mbps
  • DTS HD Master Audio – 7,1-kanals maksimal lyd ved 24,5 Mbps (tapfri kvalitet)
  • DTS HD Høyoppløsning – 7,1 kanalers maksimal lyd ved 6 Mbps

Dolby

  • Dolby Digital – 5,1-kanals maksimal lyd ved 640 Kbps (vanlig på DVDer)
  • Dolby Digital Plus – 7,1-kanals maksimal lyd ved 1,7 Mbps (støttes av strømmetjenester som Netflix)
  • Dolby TrueHD – 7,1-kanals maksimal lyd ved 18 Mbps (tapsfri kvalitet tilgjengelig på Blu-Ray-plater)

Hvilken er overlegen? DTS vs Dolby

Hvis vi sammenligner DTS og Dolby Digital i forbrukerapplikasjoner, avslører det at begge standardene er nærmere når det gjelder lydytelse. Hvis vi ser på spesifikasjonene ovenfor, ser DTS ut til å ha en fordel mot Dolby på grunn av den høyere bithastigheten i alle de tre versjonene. Men høyere bithastigheter betyr ikke alltid høyere kvalitet. Det er også andre faktorer som signal/støyforhold og dynamisk område. Som noen audiofile kan vurdere bedre i Dolby i stedet for DTS.

De fleste moderne mottakere kommer faktisk med støtte for både DTS Master Audio og Dolby TrueHD. Så du trenger kanskje ikke engang å velge mellom de to også. Men hvis du er en lydentusiast og vil ha noe ekstremt nydelig. Da vil du kanskje se nærmere på teknologier som DTS:X eller Dolby Atmos. Samt mottakere og også hjemmekino som støtter dem. Men i de sjeldne tilfellene du må velge mellom DTS og Dolby Surround, gå med DTS på grunn av den høyere bithastigheten.

Konklusjon

Ok, det var alt folkens! Jeg håper dere liker denne DTS vs Dolby-artikkelen og også finner den nyttig for dere. Gi oss din tilbakemelding på det. Også hvis dere har flere spørsmål knyttet til denne artikkelen. Gi oss beskjed i kommentarfeltet nedenfor. Vi kommer tilbake til deg snart.

Ha en flott dag!

Se også: Google Maps vs Waze – Beste navigasjonsapper