Het hulpprogramma Schijfopruiming bestaat al in ramen voor vele jaren. Het biedt een snelle manier om tijdelijke, cache- en andere niet-essentiële bestanden te verwijderen om u te helpen wat schijfruimte vrij te maken. Je kunt het ook gebruiken om oude versies van Windows te verwijderen na een upgrade naar Windows 10. Schijfopruiming heeft ook veel verborgen opties die je alleen kunt openen als je het uitvoert vanaf de opdrachtprompt of een aangepaste snelkoppeling. In dit artikel gaan we het hebben over Cleandsk in Windows 10 – Command Line Argumenten. Laten we beginnen!

De ingebouwde Windows-tool, Schijfopruiming, die kan worden gestart als cleanmgr.exe van het dialoogvenster Uitvoeren, ondersteunt ook een aantal interessante opdrachtregelargumenten die in veel situaties nuttig kunnen zijn. Laten we ze eens bekijken en kijken hoe u ze kunt gebruiken.

U kunt de beschikbare schakelaars voor Schijfopruiming leren door de volgende opdracht in het dialoogvenster Uitvoeren in te voeren:

cleanmgr.exe /?

U kunt de volgende schermafbeelding zien:

De lijst die u als volgt kunt zien:

  • /D DRIVELETTER
  • /SAGESET:n
  • /SAGERUN:n
  • /TUNEUP:n
  • /LOWDISK
  • /VERYLOWDISK
  • /OPSTELLING
  • /AUTOMATISCHE SCHOONMAAK

Dit is wat die schakelaars eigenlijk betekenen.

Voert schijfopruiming uit voor een bepaalde schijf. De gebruiker moet de stationsletter opgeven zonder : zoals we in de onderstaande afbeelding laten zien:

cleanmgr.exe /D C

cleandsk

De bovenstaande opdracht start dan schijfopruiming voor station C.

U kunt het /D-argument ook combineren met andere schakelopties van cleanmgr.exe.

cleanmgr.exe /SAGESET | cleandsk

Met de SAGESET-toets kunt u een voorinstelling maken van geselecteerde selectievakjes in cleanmgr.exe. Wanneer u dat doet, kunt u de voorinstelling starten met de optie /SAGERUN. U kunt zien dat de syntaxis als volgt is:

cleanmgr.exe /SAGESET:number

De opdracht moet uitvoeren verhoogd (als beheerder).

Waar de number kan elk van de waarden zijn van 0 tot 65535. De opties die u kiest tijdens de SAGESET-sessie worden naar het register geschreven en daar opgeslagen voor verder gebruik. Het commando moet verhoogd worden uitgevoerd.
Gebruik het als volgt:

Sinds je cleanmgr.exe /SAGESET:n verhoogd hebt gestart, wordt het direct geopend in de Clean up system files modus.

Technisch gezien weerspiegelt elk selectievakje in Schijfopruiming de juiste registersubsleutel onder de volgende registertak:

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerVolumeCaches

Zoals de subsleutel Windows Upgrade Log Files geeft dezelfde optie weer in de gebruikersinterface van de toepassing.

Voor elke waarde die u controleert, wordt deze gemarkeerd onder de StateFlagsNNNN DWORD-waarde, waarbij NNNN een getal is dat u hebt doorgegeven aan het SAGESET-argument. Ik heb daar de waarde StateFlags0112 voor mijn /SAGESET: 112-opdracht:

cleanmgr.exe /SAGERUN | cleandsk

Met het argument /SAGERUN kan de gebruiker de voorinstelling starten die eerder is geconfigureerd met de opdracht /SAGESET:n. U kunt zien dat de syntaxis als volgt is:

cleanmgr.exe /SAGERUN:number

Gebruik hetzelfde nummer dat u hebt gebruikt voor de eerdere/SAGESET:nummer-opdracht.
In combinatie met het vorige voorbeeld moet u het volgende doen.

Het opruimproces wordt onmiddellijk gestart, ook zonder enige bevestigingsvraag. Schijfopruiming wordt dan ook automatisch afgesloten.

Als het /D-argument niet is opgegeven voor deze opdracht, wordt het op alle stations toegepast.

De volgende commando’s zijn eigenlijk niet gedocumenteerd. Om ze te ontdekken, heb ik Sysinternals Process Monitor gebruikt en ook logbestanden van het hulpprogramma cleanmgr. Als ze zich niet gedragen zoals beschreven, corrigeer me dan in de opmerkingen.

cleanmgr.exe /TUNEUP | cleandsk

De opdracht moet alleen de SAGESET-functionaliteit beschrijven. In Windows 10 doet het ook precies hetzelfde. Net als de SAGESET-schakelaar schrijft het presets naar het register. Het kan worden gebruikt in plaats van SAGESET. U kunt zien dat de syntaxis als volgt is:

cleanmgr.exe /tuneup:112

cleandsk

De opdracht moet verhoogd worden uitgevoerd.

Als u eerder het nummer hebt geconfigureerd dat is opgegeven met de TUNEUP-schakelaar met SAGESET, dan weerspiegelt dit de wijzigingen die u hebt aangebracht:

Deze omschakeling is niet gedocumenteerd, dus Microsoft kan het gedrag op elk moment verwijderen of wijzigen. Ik raad je aan om eerder SAGESET te gebruiken.

cleanmgr.exe /LOWDISK | cleandsk

Deze schakelaar wordt daadwerkelijk gebruikt wanneer Windows de gebruiker laat weten dat hij bijna geen schijfruimte meer heeft op een schijf. Wanneer u op de melding tikt, wordt Schijfopruiming geopend met alle selectievakjes standaard aangevinkt. U kunt het ook als volgt uitvoeren vanuit het dialoogvenster Uitvoeren:

cleanmgr.exe /LOWDISK

cleandsk

Wanneer u op Enter drukt, analyseert het de schijf en toont het de vertrouwde gebruikersinterface, maar met alle selectievakjes standaard aangevinkt:

U kunt de opdracht ook uitvoeren vanaf een verhoogde opdrachtprompt om over te schakelen naar de systeembestandenmodus.

cleanmgr.exe /VERYLOWDISK | cleandsk

Het is hetzelfde als de /LOWDISK-schijfschakelaar, maar het zal alle bestanden automatisch opschonen. Het zal u geen bevestiging tonen, maar zal u een dialoogvenster tonen om aan te geven hoeveel vrije schijfruimte u nu heeft.
Syntaxis:

cleanmgr.exe /VERYLOWDISK

Voer de opdracht uit vanaf de verhoogde opdrachtprompt om over te schakelen naar de systeembestandenmodus.

De setup-switch analyseert eigenlijk de systeembestanden die zijn overgebleven van een eerdere Windows-versie. Als u bijvoorbeeld een upgrade van Windows 7 naar Windows 10 hebt uitgevoerd, is het handig om deze schakelaar uit te voeren. Het vereist ook om uit te voeren vanaf een verhoogde opdrachtprompt:

cleanmgr.exe /SETUP

De toepassing berekent vervolgens de ruimte die wordt gebruikt door bestanden van de vorige Windows-installatie. Het is precies hetzelfde als het opschonen van eerdere Windows-installatiebestanden met behulp van de gebruikersinterface van Schijfopruiming in de normale modus. De applicatie analyseert de volgende locaties:

C:$Windows.~BT*
C:$Windows.~LS*
C:$Windows.~WS*
C:ESDDownload*
C:ESDWindows*
C:$WINDOWS.~Q*
C:$INPLACE.~TR*
C:Windows.old*
C:WindowsPanther

De toepassing zal ze echter niet automatisch opschonen. Het zal ook geen gebruikersinterface tonen. In plaats daarvan zal het twee logbestanden schrijven die u kunt inspecteren:

C:WindowsSystem32LogFilessetupclnsetupact.log
C:WindowsSystem32LogFilessetupclnsetuperr.log

Het is hetzelfde als hierboven, maar de toepassing verwijdert automatisch bestanden van de vorige Windows-installatie of de vorige interne upgrade.

De volgende mappen worden verwijderd:

C:$Windows.~BT*
C:$Windows.~LS*
C:$Windows.~WS*
C:ESDDownload*
C:ESDWindows*
C:$WINDOWS.~Q*
C:$INPLACE.~TR*
C:Windows.old*
C:WindowsPanther

De toepassing schrijft de resultaten vervolgens naar de volgende logbestanden:

C:WindowsSystem32LogFilessetupclnsetupact.log
C:WindowsSystem32LogFilessetupclnsetuperr.log

Het zal ook geen gebruikersinterface tonen.

U kunt zien dat de syntaxis als volgt is:

cleanmgr.exe /AUTOCLEAN

De opdracht vereist het uitvoeren van een verhoogde opdracht, u moet deze bijvoorbeeld ook starten vanaf een verhoogde opdrachtpromptinstantie.

Gevolgtrekking

Oké, dat was alles mensen! Ik hoop dat jullie dit cleandsk-artikel leuk vinden en het ook nuttig voor je vinden. Geef ons uw feedback erover. Ook als jullie nog vragen hebben met betrekking tot dit artikel. Laat het ons dan weten in de comments hieronder. We komen spoedig bij u terug.

Fijne dag!

Zie ook: Windows 10 reset-machtigingen – NTFS-reset-machtiging