Så ni vill hänga något tyngre än den vanliga fotoramen från er gips. Om du sätter i en spik för att stödja ett handduksställ laddat med fuktiga badhanddukar, en pappershanddukshållare som används regelbundet. Eller till och med en tung spegel, som du säkerligen vill att den ska stanna där och inte plötsligt sliter genom gipsväggen under tyngden av vad den än bär. I den här artikeln kommer vi att prata om hur man använder gipsankare för att hänga föremål på väggen. Låt oss börja!

Tyvärr är det så gipsskivan smulas sönder faktiskt utan ordentlig förstärkning. Lyckligtvis finns det en mängd olika alternativ för att säkra ett ställ (eller vad har du) på väggen. Och ett av de mest populära sätten involverar faktiskt gipsankaret. Dessa förskruvade delar är i grunden utformade för att greppa den spröda gipsväggen och hjälpa till att hålla ditt fäste på plats. Följ den här illustrerade guiden för hur du kan använda gipsankare på rätt sätt i ditt nästa projekt. Och du kan också vara lugn med vetskapen om att ditt hårda arbete kommer att hålla i sig också.

Exakt vad är gipsankare?

Helst vill du hänga tunga saker från dina väggar genom att använda reglarna som ankare. Men detta är inte alltid möjligt, särskilt om det finns en exakt plats där du vill ha något hängt och det inte finns en dubb bakom den.

Tyvärr, om du bara skulle köra in en skruv i gipsskivor, skulle sprödheten i gipsmaterialet faktiskt inte tillåta skruvens gängor. Att helt bita i gipsskivan gör att skruvens hållfasthet är ganska svag överlag.

Det är här gipsankare faktiskt kan rädda dagen. Ett gipsankare går faktiskt mellan skruven och gipsväggen och biter in i gipsväggen mycket mer effektivt än en skruv skulle göra. Sedan skruvar du i ankaret, så att allt sitter på plats också.

Beroende på vad du hänger eller monterar, kanske du vill använda en viss typ av gipsankare. Och det finns mycket mer att välja på.

Vad du behöver för det

Innan vi börjar det här, men det finns några verktyg som du behöver, av vilka de flesta du förmodligen redan har:

  • En hammare
  • En borrmaskin och en hel borrsats
  • Gips ankare

Se absolut till att du får en borrsats och inte bara en eller två borrkronor faktiskt. Du behöver olika storlekar eftersom gipsankare finns i alla olika former och storlekar.

Med det, helt ur vägen, låt oss nu börja det här!

Expansionsankare

Dessa typer av ankare är faktiskt de vanligaste, och när du tänker på gipsankare, då tänker du förmodligen på dessa också. De är små små plastankare som är riktigt grundläggande, och du kommer att se dem inkluderade i de flesta hyllsatser som du alltid kan köpa i butiken.

De kallas expansionsankare för när man kör i skruven expanderar de och trycker mot gipsskivan för att också bita i den. Tja, de är inte den bästa typen att använda, eftersom de inte kan hålla en hel del vikt (kanske högst 10 till 20 pund). Men de är också bra för tyngre tavelramar och små hyllor. Ankare kommer för det mesta att ange maximal hållfasthet på förpackningen. Men om inte, är det bäst att spela det säkert och gå med ett starkare ankare (som de som diskuteras nedan) om du är osäker.

I alla fall, för att använda ett expansionsankare, börja med att borra ett hål i gipsväggen som har ungefär samma diameter precis som ankaret.

Ytterligare

Slå sedan försiktigt in ankaret i väggen. Det är här du kommer att upptäcka att hålet du borrat är antingen för stort eller för litet. Du vill att ankaret ska gå in riktigt smidigt med lite motstånd, men du vill inte kämpa med det för att få det att gå in. Slå in ankaret om det inte är i jämnhöjd med väggen.

Ta sedan din skruv och börja sedan köra in den i ankaret. Se till att placera din hylla (eller vad ni nu monterar) där ni vill ha den och skruva sedan in skruven. Men om du bara hänger en spegel eller en tavelram, kan du skruva in skruven själv och även hänga spegeln efteråt. Sluta köra när skruven blir slarvig.

Molly Bolts

Dessa är inte lika lätta att använda som de andra gipsankarna. Men de är fortfarande bra att ha till hands för medium (10 pund till 25 pund) till tunga laster (25 pund till 50 pund). Spetsiga mollys (höger) kan knackas på plats tillsammans med en hammare. Nonpoint-versioner behöver ett installationshål och fungerar riktigt bra i gamla gips- och läktväggar.

gips ankare

Så här använder du dem: Sätt den runda flänsen i jämnhöjd med väggytan genom att knacka på skruvhuvudet. Vrid sedan skruven till mushroom den slitsade hylsan mot den bakre väggytan. Se till att inte dra åt för hårt; du vet att detta kommer att hända om ankarflänsen börjar trycka ner ytan på gips eller gips. När mollyen är säker, skruva sedan loss bulten och ersätt den sedan med föremålet på plats.

Bäst för Handduksställ på gips, kraftiga hyllor på gips och gips likaså. Gardinstångsstöd på gips och gips, och även väggmonterade speglar (över 20 pund) på gips också.

Toggle Bolts | gips ankare

Toggle bultar är i stort sett de starkaste väggankarna som du kan köpa, men de är väldigt olika när det gäller att installera dem. Metallvippbultar kan bära tunga belastningar (25 pund till 50 pund) i gipsskivor, gips och sedan ihåliga betongblock. Plastversioner håller medelstora belastningar (10 pounds till 25 pounds) i gips och gips också.

Börja först med att borra ett hål som är tillräckligt stort för att växeln ska kunna klämmas igenom när den är nedfälld. I de flesta fall kommer detta hål att vara tillräckligt stort för att skruvhuvudet ska falla igenom. Så dessa är egentligen bara bra för att montera hyllor eller andra föremål där de också kan fungera som en slags bricka och även stoppa skruven från att gå hela vägen igenom.

Du kommer också att vilja se till att du matar vippbulten på föremålet. Att du monterar först genom att skruva loss bygeln från skruven. Mata in skruven via hyllans monteringshål och skruva sedan på växeln igen. Därifrån måste du fälla ner växeln och mata den genom hålet som du borrade i väggen. När du är inne i väggen kommer växeln att öppnas igen.

Därifrån börjar du skruva ner bulten. Du måste dra försiktigt i bulten eftersom du skruvar in den för att undvika att växeln snurrar runt med bulten. Du kan behöva ett andra par händer för att hjälpa dig med detta.

Dra åt den tills den sitter tätt och du är sedan redo att gå.

Gängade ankare | gips ankare

För det mesta kallas Zip-Its, gängade ankare är ungefär som större skruvar. De kommer med mycket större gängor än vad skruvar oftast gör. Det gör att de verkligen kan bita i gipsskivan och sedan skapa ett ganska fint grepp.

gips ankare

Men de har bara lite mer hållkraft än expansionsankare. Så de bör fortfarande bara användas för lätta applikationer också. Men jag tror att de är lite lättare att installera.

Börja med att borra ett hål ungefär lika stort som spetsen på det gängade ankaret faktiskt. Ta sedan din borrmaskin och kör in det gängade ankaret i gipsväggen precis som du skulle göra med en genomsnittlig skruv. Som med expansionsankaret, kör in det tills det sitter jämnt med gipsskivan.

Ta sedan skruven och kör in den i ankaret och stanna när den känns åtsittande. Oftast går spetsen av helt, ibland inte.

Slutsats

Okej, det var allt gott folk! Jag hoppas att ni gillar den här artikeln om gipsankare och att den också är till hjälp för er. Ge oss din feedback om det. Även om ni har ytterligare frågor och problem relaterade till den här artikeln. Låt oss sedan veta i kommentarsfältet nedan. Vi återkommer till dig inom kort.

Ha en bra dag!

Se även: Hur man använder DOSBox – Kör DOS-spel och appar