På Windows 10, att ställa in en statisk IP-adress till din enhet är en viktig konfiguration som kan behövas i ett antal scenarier. Till exempel, om ni planerar att dela filer eller en skrivare på ett lokalt nätverk, eller kanske när ni försöker konfigurera portvidarebefordran. I den här artikeln kommer vi att prata om hur man ställer in en statisk IP på Windows 10 – Handledning. Låt oss börja!

Om ni inte tilldelar en statisk IP-adress, då tjänsterna som din dator tillhandahåller till andra enheter. Eller att portvidarebefordran-konfigurationen så småningom slutar fungera också. Detta beror på att anslutna enheter som standard använder dynamiska IP-adresser som tilldelas av DHCP-servern (Dynamic Host Configuration Protocol) (mest routern). Det kan också ändras så snart du startar om din maskin eller efter att den dynamiskt tilldelade konfigurationen löper ut.

I den här guiden kommer du att lära dig stegen för att ställa in en statisk IP-adress (version 4) för din Windows 10-enhet. Närhelst det ger tjänst på nätverket, eller du bara konfigurerar portvidarebefordran till din enhet på routern också. (Du kan också konfigurera din router för att tilldela en statisk IP-adress med hjälp av DHCP-inställningarna. Du kan också använda dessa steg för att ställa in en statisk IP-adress till en FreeNAS-server.)

Vad är IP-adress

IP-adresser är i princip fyra uppsättningar siffror som är åtskilda av punkter som gör att datorer kan identifiera varandra. Varje dator i ditt nätverk har minst en IP-adress. Två datorer i samma nätverk bör dock aldrig ha samma IP-adress. Om två datorer får samma IP-adress kommer ingen av dem att kunna ansluta till Internet.

Dynamisk IP vs. Statisk IP

Din router tilldelar sannolikt dynamiska IP-adresser som standard faktiskt. Routrar gör detta eftersom du inte behöver konfigurera ett dynamiskt IP-adressnätverk. Du kan helt enkelt koppla in din dator och nätverket börjar då fungera. När IP-adresser tilldelas dynamiskt är det i princip routerns uppgift att tilldela dem. Varje gång en dator startar om ber den routern om en IP-adress.

Routern ger sedan datorn en IP-adress som inte redan har delat ut till en annan dator faktiskt. Detta är faktiskt väldigt viktigt eftersom när du ställer in din dator på en statisk IP-adress, då vet inte routern att en dator redan använder den IP-adressen eller inte. Samma IP-adress kan delas ut till en annan dator senare också. Detta kommer att undvika att båda datorerna ansluter till Internet. Det är viktigt att tilldela en IP-adress som inte kommer att delas ut till en annan dator via den dynamiska IP-adressservern. Den dynamiska IP-adressservern kallas i princip DHCP-servern.

Tilldela en statisk IP på Windows 10 via kommandotolken

Även om det kan vara svårt för vissa användare att använda kommandon. Detta är ett av de snabbaste och enklaste sätten att tilldela en statisk IP-adress på Windows 10.

Använd dessa enkla steg för att ställa in en statisk IP-adress på Windows 10 med kommandotolken:

 • Öppna först Start på Windows 10.
 • Sök sedan efter Kommandotolken, högerklicka på resultatet och välj Kör som administratör alternativet för att öppna konsolen.
 • Skriv följande kommando för att se din nuvarande nätverkskonfiguration och tryck sedan på Stiga på:
  ipconfig /all
 • Under nätverksadaptern måste du notera namnet på adaptern samt följande information i dessa fält:
  • IPv4
  • Subnätmask
  • Huvudingång
  • DNS-servrar
 • Skriv följande kommando för att tilldela en statisk IP-adress och klicka sedan Stiga på:
  netsh interface ip set address name=”Ethernet0″ static 10.1.2.220 255.255.255.0 10.1.2.1

  Se till att du ändrar i kommandot ovan Ethernet0 för namnet på ditt nätverkskort. Och ni måste ändra er 10.1.2.220 255.255.255.0 10.1.2.1 med enhetens IP-adress, subnätmask och även standardgateway-adress som också motsvarar din nätverkskonfiguration.

Sedan

 • Skriv sedan följande kommando för att ställa in en DNS-serveradress och tryck på Stiga på:
  netsh interface ip set dns name=”Ethernet0″ static 10.1.2.1

  Se till att ändra i kommandot ovan Ethernet0 tillsammans med namnet på din adapter och 10.1.2.1 med DNS-serveradressen för ditt nätverk också.

 • Skriv följande kommando för att ställa in en alternativ DNS-serveradress och tryck Stiga på:
  netsh interface ip add dns name=”Ethernet0″ 8.8.8.8 index=2

  Se till att ändra i kommandot ovan Ethernet0 tillsammans med namnet på din adapter och 8.8.8.8 med en alternativ DNS-serveradress också.

När du har slutfört dessa steg kan du testa den nya konfigurationen med hjälp av ping kommandot (som ping google.com) för att se om internet fungerar. Precis så kan du helt enkelt öppna din webbläsare och sedan försöka navigera till en webbplats för att se om konfigurationen fungerar.

Tilldela statisk IP-adress via kontrollpanelen

Om Windows-konsolen inte är något för dig är det fortfarande möjligt att använda kontrollpanelen för att ändra IP-inställningarna för din Windows 10-dator.

Använd dessa enkla steg för att tilldela en statisk IP-konfiguration via kontrollpanelen:

 • Öppna först Kontrollpanel.
 • Knacka på Nätverk och internet.
 • Tryck sedan på Nätverks-och delningscenter.
 • I den vänstra rutan måste du klicka på Ändra adapterinställningar länk.
 • Högerklicka på nätverkskortet och välj sedan Egenskaper alternativ.
 • Välj den Internetprotokoll version 4 (TCP/IPv4) alternativ.
 • Tryck på Egenskaper knapp.

Statisk ip på windows 10

 • Välj nu Använd följande IP-adress alternativ.
 • Ställ in IP-adress (Till exempel 10.1.2.220).
 • Ställ sedan in Subnätmask. För det mesta, på ett hemnätverk, är subnätmasken 255.255.255.0.
 • Ställ också in huvudingång. Denna adress är i princip din routers IP-adress (t.ex 10.1.2.1).
 • Under Use the following DNS server addresses set Preferred DNS server sektion, ställ in Önskad DNS-serveradress, vilket mestadels är din routers IP-adress. Eller IP-adressen till servern som tillhandahåller DNS-upplösningar (t.ex. 10.1.2.1).
 • (Valfritt) Ställ in Alternativ DNS-server, som din dator kommer att använda om den inte kan nå önskad server.
 • Tryck på OK knapp.

Statisk ip på windows 10

 • Klicka sedan på knappen Stäng igen.

När du har slutfört dessa steg kan du öppna din webbläsare och försöka ladda en webbplats för att se om konfigurationen fungerar.

Tilldela en statisk IP-adress med PowerShell

Windows 10 inkluderar också PowerShell-kommandoradsplattformen som tillåter dig att använda NetTCPIP modul för att hantera nätverksinställningar. Det inkluderar möjligheten att ändra IP-adressinställningarna för din enhet.

Om du vill ställa in en statisk IP-adress med PowerShell, använd dessa steg:

kraftskal

Se till att ändra i kommandot ovan InterfaceIndex nummer tillsammans med det som motsvarar din adapter. Förändra IP-adress med den IP-adress som du vill tilldela din enhet. Bara om det är viktigt, ändra PrefixLängd (subnätmask) med rätt bitnummer. Normalt på ett hemnätverk är inställningen 24.

Ändra också huvudingång alternativet tillsammans med standardgatewayadressen för ditt nätverk.

 • Skriv följande kommando för att tilldela en DNS-serveradress och tryck på Stiga på:

Set-DnsClientServerAddress -InterfaceIndex 4 -ServerAddresses 10.1.2.1

Om ni behöver ställa in en sekundär DNS-serveradress kan ni använda samma kommando, och för att lägga till en annan adress använd bara kommatecken.

Set-DnsClientServerAddress -InterfaceIndex 4 -ServerAddresses 10.1.2.1, 8.8.8.8

Statisk ip på windows 10

Se till att ändra i kommandot ovan InterfaceIndex nummer med det som motsvarar din adapter också. Byt också Serveradresser med DNS IP-adressen.

Hur man tilldelar en statisk IP-adress via Inställningar

På Windows 10 kan du också ändra IP-adressinställningarna med hjälp av appen Inställningar för såväl trådlösa som trådbundna adaptrar.

Tilldela en statisk IP-adress för Wi-Fi-adapter

 • Öppna först inställningar.
 • Klicka sedan på Nätverk & Internet.
 • Knacka på Ethernet.
 • Tryck på den aktuella anslutningen.
 • Under IP settings, du måste klicka på knappen Redigera.
 • Använd rullgardinsmenyn och välj Manuell alternativ.
 • Slå nu på IPv4-växling växla.

ipv4 växla

 • Sedan måste du ställa in statiken IP-adress.
 • Ställ också in Subnätprefixets längd (subnätmask). Om din nätmask är 255.255.255.0, då är subnätprefixets längd i bitar 24 faktiskt.
 • Ställ sedan in Huvudingång adress.
 • Ställ in Föredragen DNS adress också.
 • Ställ nu in Alternativ DNS-adress (om tillämpligt).
 • Tryck på Spara knapp.

spara-knappen

När du har slutfört stegen kan du testa dina inställningar med din webbläsare för att försöka öppna en webbplats.

Hur som helst, oavsett vilken metod du använder, rekommenderas det att tilldela en IP-adress inom nätverksräckvidd och utanför DHCP-serverns räckvidd. För att tillåta korrekt anslutning och undvika adresskonflikter. För om två enheter delar samma IP-adress kommer ingen av dem att kunna ansluta till internet.

Även om vi fokuserar den här guiden på Windows 10, kan du också använda kommandotolken och kontrollpanelsmetoderna på Windows 8.1 och Windows 7.

Notera:

Om dina DNS-servrar listade samma IP-adress precis som din standardgateway. DNS-servern (Domain Name System) kan bli lite komplicerad. Vissa av routerns fungerar som en mellanhand mellan för de faktiska DNS-servrarna och din dator också. Om så är fallet kommer din Default Gateway att lista samma IP-adress som DNS-servrarna. Vi behöver faktiskt ha rätt IP-adresser för DNS-servern, inte standardgatewayen. Du kommer inte att kunna använda Internet om du inte får reda på vad dina faktiska DNS-servrar är. Det finns ett par olika sätt att hitta dessa.

Det första sättet är att logga in på din routers webbgränssnitt och sedan titta på din routers statussida. På den sidan bör du också se en post för DNS-servrar eller namnservrar. Du måste skriva ner IP-adresserna för dessa DNS-servrar. Det finns ett annat sätt att ta reda på vilka rätt DNS-servrar att använda är att ringa din lokala jaginternet Stjänst Prvider eller ISP. De borde faktiskt känna till IP-adresserna för dina DNS-servrar direkt.

Om de frågar dig varför du behöver dem, berätta helt enkelt för dem att du försöker ställa in en statisk IP-adress på din dator. Om de i så fall försöker sälja dig en statisk extern IP-adress, köp den inte. Det är faktiskt en helt annan sak än vad du försöker skapa här.

Slutsats

Okej, det var allt gott folk! Jag hoppas att ni gillar den här artikeln och även tycker att den är till hjälp för er. Ge oss din feedback om det. Även om ni har ytterligare frågor och problem relaterade till den här artikeln. Låt oss sedan veta i kommentarsfältet nedan. Vi återkommer till dig inom kort.

Ha en bra dag!

Se även: Hur man använder kommandotolken för att lista filer