Gå till en offentlig plats, kanske i en galleria och aktivera slumpmässigt WiFi på din enhet. Du kommer att märka att din enhet på en sekund kommer att invaderas av massor av WiFi-åtkomstpunkter. Vissa är till och med gratis och ansluter automatiskt, medan andra behöver du för att komma åt eller betala. Av alla dessa nätverk försöker din telefon eller bärbara dator automatiskt ansluta till ett nätverk som du tycker är bäst. Men ibland är nätverket den är ansluten till bara en WiFi-hotspot som någon har glömt att stänga av eller ett långsamt nätverk. Enheten ansluter till ett nätverk baserat på olika faktorer, såsom signalstyrka, säkerhet, stabiliteten hos ett WiFi-nätverk, etc.

Av denna anledning är du för det mesta inte ansluten till det bästa wifi som finns nära dig. Lyckligtvis finns det ett sätt att ta kontroll över hela den här nätverksklassificeringsprocessen. Denna process kallas WiFi-nätverksprioritering. I det här inlägget kommer vi att berätta hur du kan göra det på din Windows-dator, Mac och mobila enheter. Därför är det möjligt att välja det föredragna nätverket för anslutningen och erhålla vätskeanslutning.

Prioritera WiFi-nätverk

1. Windows PC

I Windows 10, när WiFi är aktiverat på ditt system, kommer det bara att ansluta till ett nätverk som du har konfigurerat för att ansluta automatiskt. Och om det nätverket inte är tillgängligt kommer det att lämna det som det är och inte ansluta till något annat nätverk. Även om det finns andra WiFi-alternativ i närheten, måste du manuellt välja ett nätverk och ansluta till det. Du kan dock ändra prioritet för varje anslutning och se till att din dator automatiskt ansluter till dina favoritnätverk. Detta är vad du behöver göra för att prioritera WiFi-nätverk på din Windows-dator.

 1. tryck på Windows-ikonen och leta efter kommandotolken med sökalternativet.
 2. Högerklicka på kommandotolken när den visas och välj alternativet Kör som administratör
 3. Använd följande kommando: netsh wlan visar profiler och tryck

Detta kommer att visa dig en lista över alla tillgängliga nätverk och nätverk som du har anslutit tidigare. För nästa steg måste du först ta reda på vilka nätverk du vill prioritera.

 1. När detta är gjort, skriv följande kommando netsh wlan show gränssnitt och tryck Stiga på

Detta kommer att visa dig namnet på de adaptrar du använder på din PC för att ansluta till Internet. Det är vanligtvis Wi-Fi eller Ethernet och om du bara använder WiFi är gränssnittsnamnet Wi-Fi som standard.

 1. Slutligen, för att ändra nätverksprioritet, måste följande kommando anges netsh wlan set profilordernamn = [Network Name] gränssnitt = Priority [Interface Name = 1,2,3 … och tryck

Där Nätverksnamn är namnet på det WiFi-nätverk som du vill tilldela prioritet, är gränssnittsnamnet Wi-Fi eller Ethernet och 1,2,3 … är det prioritetsnummer som du vill tilldela ett nätverk.

På samma sätt, om du vill tilldela en andra prioritet till ett annat nätverk, byt ut nätverksnamnet och ställ in prioritetsnumret till 2 och så vidare. På detta sätt, om det första WiFi-nätverket inte är tillgängligt, kommer datorn automatiskt att försöka ansluta till nästa i prioritetslistan.

Läs också: Hur man använder Android 9 Pie Lockdown Mode

2. Ställ in prioritet för WiFi-nätverket i macOS

Precis som andra operativsystem låter macOS dig också prioritera WiFi-nätverk på din MacBook. Den här funktionen har funnits länge och oavsett vilken version som körs på din Macbook kan du fortfarande göra det. Detta är en enkel procedur att följa:

 1. Klicka på WiFi-ikonen finns i det övre högra hörnet av skärmen.
 2. Välj Öppna nätverksinställningar från alternativen.
 3. När nätverksfönstret är öppet väljer du Wi-Fi från menyn till vänster och klicka på Avancerad knappen nedan.

Dessutom öppnas en lista över föredragna nätverk. I den här listan ser du alla tillgängliga och tidigare använda WiFi-nätverk. Dessa nätverk är redan konfigurerade i en prioritetsordning, dvs nätverket högst upp på listan har högsta prioritet och vice versa.

 1. Härifrån behöver du bara dra och släppa dessa nätverk i listan för att ställa in dem enligt dina preferenser.
 2. Slutligen, klicka OK, Klicka sedan Tillämpa för att implementera den nya WiFi-prioritetsinställningen på Mac.

3. Prioritera WiFi-nätverk på Android-enheter

Det finns ingen dedikerad WiFi-prioriteringsfunktion i Android-operativprogramvaran. För att vara ärlig behöver jag den aldrig på min telefon, eftersom den automatiskt växlar till ett annat nätverk när den slutar fungera. Men oroa dig inte, du kan fortfarande göra det om du vill genom att använda olika tredjepartsappar. Android är dessutom mycket anpassningsbart och har tredjepartsappar för nästan allt. Faktum är att det vi har funnit effektivt för detta ändamål är WiFi Prioritizer. Förutom att ställa in nätverksprioriteringar kontrollerar denna applikation hela tiden signalstyrkan och växlar till ett nätverk med bättre signalstyrka. För att använda appen måste du följa dessa steg:

 1. Installera appen från Play Butik använd den här länken och öppna den sedan. Aktivera sedan växeln Aktiverat Schemalagt jobb.
 2. Nu kan du se alla dina nätverk sparade i en numrerad lista. Nätverksprioriteten ställs in i fallande ordning. Du kan helt enkelt dra och organisera dessa nätverk för att ändra din prioritet.

Nätverk kommer nu att ändras automatiskt baserat på den prioritet som ställts in i applikationen. Som ett extra alternativ låter den här appen dig också konfigurera uppdateringsintervallet från dess inställningsmeny. Bara tryck Uppdateringsintervall i menyn och välj det intervall du vill ställa in. Tänk på att uppdatering med kortare intervall kan förbruka mycket batteri.

I samma inställningsmeny kan du också ställa in signalstyrkan för ett nätverk som ska anslutas. Detta innebär att det kommer att byta till ett högre prioriterat nätverk om nätverket uppfyller den fastställda signalstyrkekvoten. Om signalstyrkan för nätverket med högst prioritet är mindre än 30 % kommer den inte att ändras från det nuvarande nätverket.

Signalstyrka

Observera att om du vill inaktivera Wi-Fi Prioritizer, stäng helt enkelt av växla Aktiverat Schemalagt jobb.

4. Prioritera WiFi-nätverk på iPhone

Tyvärr finns det inget sätt att prioritera nätverk på iPhone. Du kan dock göra det indirekt genom att synkronisera det med din MacBook. Att ställa in nätverksprioritet i macOS är tillräckligt för en iOS-enhet. Se till att du prioriterar nätverk på Mac först och loggar in med samma Apple-ID på båda enheterna; annars fungerar det inte. Detsamma kan också göras med en iPad och en iPod. Så länge de är synkroniserade med varandra och med samma Apple-ID kommer deras WiFi-nätverk att ha prioritet.

Nackdelen är att båda kommer att arbeta med samma prioritet och automatiskt kopplas till samma nätverk. Därför, om du behöver ansluta till olika nätverk måste du göra det manuellt. Dessutom, om du inte har en Mac-enhet, har du inga andra alternativ.

Slutsats

Kommandoradsmetoden för att ställa in prioritet fungerar på praktiskt taget alla versioner av Windows. Om du inte vill göra en lång process, välj Anslut automatiskt när du ansluter till ett nätverk. Detta kommer att sätta det specifika nätverket till högsta prioritet. På andra enheter är WiFi-prioritetsinställningen kort och direkt. För mig personligen fungerade det väldigt bra, eftersom jag enkelt kunde byta från ett nätverk till ett annat. Vi hoppas att dessa metoder fungerar för dig också. Om det finns några frågor, låt oss veta i kommentarerna.