Vill du ta bort Active System Partition i Windows 10? Om ja, då är du på rätt plats. Diskhantering är ett viktigt verktyg som är inbyggt i Windows OS, så du kan använda det här kostnadsfria verktyget för att utföra diskhantering. När du vill ta bort en systempartition är det troligt att den misslyckas på grund av Ta bort volym funktionen är nedtonad i Diskhantering på Windows 7, Windows 8, Windows 10.

Se även: Så här åtgärdar du problemet ”Gillar vad du ser” i Windows Spotlight

Varför misslyckas med att radera systempartitionen?

I systempartitionen finns det en primär partition som innehåller en starthanterare som används för att starta upp ditt operativsystem. Så partitionen eller segmentet som håller uppstartssektorn kan ställas in aktiv/aktivera, alternativt är din dator omstartbar. Därför, om du vill ta bort din systempartition, slutar Windows Diskhantering att utföra detta arbete.

Du kan också se partitionen på disk 1 är märkt System, Active, Primary Partition, so it is not allowed to be removed or formatted in Windows 7/8/10. Rather than, partition C is can be removed because delete is not allowed on the current system, boot, pagefile, crashdump, or hibernation volume.

Hur åtgärdar jag det här problemet? Oroa dig inte, det är enkelt eller enkelt och det finns några metoder nedan.

Steg för att ta bort aktiv systempartition i Windows 7/8/10

Aktiv systempartition

I allmänhet kan du välja att ta bort en systempartition i två fall:

 • Till en början bör du installera två OS på din PC. Nu behöver du inte använda ett operativsystem och planerar att ta bort det. Eller så vill du ta bort en aktiv systempartition för att frigöra lite lagringsutrymme. Sedan kan du använda det otilldelade utrymmet för att skapa en ny partition.
 • Om du vill installera om ett nytt operativsystem till dess ursprungliga plats, kanske du väljer att rensa det tidigare operativsystemet.

Här kommer den här artikeln att förklara för dig hur du tar bort systemets aktiva primära partition i ett enda eller dubbelt system på din PC.

Fall 1: Ta bort systemvolymen i Single OS

Som för många av er är bara ett operativsystem installerat på din PC. Vanligtvis är det förmodligen något som gick fel med ditt operativsystem. Som den blå skärmen, systemuppbrott, svart skärm eller långsam körhastighet, så en ny ominstallation blir det bästa valet.

Innan du installerar om kan du välja att ta bort systempartitionen i Diskhantering, men det är inte tillåtet. Hur ska vi nå vårt mål i den här situationen? Egentligen är det väldigt enkelt och enkelt i Windows 7/8/10.

Notera: Innan du tar bort den aktiva systempartitionen, se till att den konfidentiella informationen på din hårddisk är säkerhetskopierad.

Backup filer:

Ladda ner: Länk

 • Kör helt enkelt denna säkerhetskopieringsprogramvara och fortsätt sedan att använda dess testversion för att initiera en lokal säkerhetskopiering.
 • Välj de filer du vill säkerhetskopiera, samt lagringssökvägen.
 • Tryck till sist på Säkerhetskopiera nu för att starta en säkerhetskopiering omedelbart.

Fix 1: Kör Diskpart Command

Många av oss överväger att använda Diskpart kommandoraden för att ta bort din systempartition. Följ dessa instruktioner för att radera Windows 7 aktiva systempartition.

 • Gå över till kommandotolken och öppnar sedan cmd-fönstret efter att du har slagit Win + R tangenter och sedan inmatning cmd. Eller så kan du skriva cmd i sökrutan. Du kan sedan högerklicka på det här verktyget för att välja Kör som administratör.
 • Inmatning diskdel.
 • Ange sedan lista disk för att visa alla diskar.
 • Inmatning välj disk n. Här n betyder det totala antalet som innehåller den aktiva systempartitionen.
 • Skriv sedan listvolym för att visa alla volymer på den valda disken. Här, efter att ha tittat på status och information, kan du enkelt veta vilken som är en systempartition.
 • Inmatning välj volym n. N är volymnumret för PC-volymen.
 • Skriv kommando ’radera volym’ bara för att utföra radering av systemvolym.

Om du misslyckas med att ta bort systempartitionen, försök med en annan metod.

Se även: Hur man spelar PS4 på en bärbar dator utan fjärrspel

Fix 3: Använd Windows installationsskiva

Tja, när Windows inte kan ta bort den aktiva systempartitionen kan du sedan använda Windows installationsskiva för att göra detta.

 • Anslut först en installationsskiva för Windows 7/8/10 till din PC. Sedan efter att ha valt tidsformat, språk och tangentbordsmetod trycker du på Installera nu.
 • Tryck sedan på Jag accepterar villkoren för licensen och välj sedan Anpassad (avancerad) installationstyp.
 • Nu är huvudsteget att välja systempartition och sedan välja Radera.

Sedan efter att du lyckats avsluta borttagningen kan du sedan formatera disken och slutföra en ny systeminstallation.

Fall 2: Radera aktiv systempartition i dubbla system

Nuförtiden blir det dubbla systemet väldigt populärt, så det är möjligt att du gillar att ta bort ett för att frigöra mer utrymme eller för att skapa en ny partition. Så, Windows kan inte ta bort eller ta bort den aktiva systempartitionen i Diskhantering.

I det här fallet, hur raderar man systempartitionen? Det är faktiskt lätt att göra det. Här kommer vi att diskutera de två metoderna för att ta bort systempartition i ett dubbelsystem.

Fix 1: Två operativsystem på två olika hårddiskar

Om du kontrollerar två systempartitioner är en partition C på disk 0 och en annan partition F på disk 1.

I den här situationen kan dessa två operativsystem ställas in som aktiva. Om du vill ta bort F-enheten kan du sedan göra detta via ett tredjepartsverktyg.

Fix 2: Två operativsystem på en hårddisk

Närvaro av systemreserverad partition

När du väl har installerat ett OS är det möjligt att det finns en systemreserverad partition i början av hårddisken. Om det finns två operativsystem på samma disk och startfilerna för dessa två operativsystem lagras på den systemreserverade partitionen, som är aktiv som standard.

När du startar upp datorn kan du välja en att starta upp. Om du vill ta bort en systempartition använder du en tredjepartsapp med Radera funktion.

Avsaknad av systemreserverad partition

Visst, du behöver inte en systemreserverad partition på disken. Om det finns två datorer, som Windows 7 på partition F eller Windows 8 på partition C. Du kan sedan ställa in den systempartition du vill använda aktiva.

Två fall du bör överväga:

 • Om du använder Windows 7, och du vill ta bort Windows 8 på en C-enhet, kan du sedan använda valfri programvara från tredje part för att ta bort denna systempartition.
 • När du använder Windows 7 och vill ta bort Windows 7 på partition F efter att ha raderat denna aktiva systempartition. Sedan är allt du behöver göra att sätta partition C aktiv.

Du bör starta din dator från den startbara skivan:

 • Installera programvara från tredje part och flytta sedan till dess huvudgränssnitt. Du kan sedan välja den systempartition du vill ta bort. Tryck sedan på Ta bort partition funktion i den vänstra rutan.
 • Högerklicka sedan på partition C för att välja Aktivera funktion.
 • Knacka Tillämpa för att utföra alla ändringar.

Slutsats:

Så dessa var några av de bästa metoderna för att fixa Windows Won’t Delete The Active System Partition On This Disk problem. Om du känner till någon annan alternativ metod för att fixa det, låt oss veta det i kommentarsektionen nedan.

Läs också: