Efter installation Windows 10, kanske du märker att de flesta av dina filer och mappar visas med en dubbelblå pilikon högst upp. Dessa dubbla blå pilar överlagrar ikoner som vi ser om filerna och mapparna är komprimerade (NTFS-komprimering), och det finns faktiskt inget att oroa sig för. I den här artikeln kommer vi att prata om hur man tar bort blå pilar på ikoner i Windows 10. Låt oss börja!

När du aktiverar NTFS-komprimering för en fil eller mapp, visas den blå dubbla pilarnas ikonöverlägg i det övre högra hörnet av filen eller mappen. Detta används för att indikera för användaren att mappen eller filen är komprimerad.

2 små blå överlägg på skrivbordsikoner

Du kanske har märkt många ikoner i ditt Windows-operativsystem som har en överläggsikon på den. Detta kan vara den vanligaste överlagringspilikonen, som indikerar att ikonen är en genvägsikon; eller det kan vara en hänglåsikon. Det skulle indikera att du faktiskt har ett privat objekt i en icke-privat katalog. Två små blå pilar i det övre högra hörnet av ikonen indikerar faktiskt en komprimerad fil eller mapp.

Om du vill spara diskutrymme låter operativsystemet Windows dig komprimera filer och mappar. När du komprimerar en fil med hjälp av Windows-filkomprimeringsfunktionen, komprimeras data med en algoritm och skrivs om för att också ta mindre utrymme. När du kommer åt den filen igen, måste data först dekomprimeras igen innan du kan komma åt den. Att läsa komprimerade filer kräver därför mer tid och förbrukar också processorkraft. Du kan se komprimeringsbeteendet för blå pilar på ikonerna är som följer:

  • Om du flyttar en fil från en ANNAN NTFS-enhet till en komprimeringsmapp är den också komprimerad.
  • Om du flyttar en fil från SAMMA NTFS-enhet till en komprimerad mapp, behåller filen sitt ursprungliga tillstånd, antingen komprimerad eller okomprimerad.

2-pilarna kan visas om du komprimerade mappen eller filen, eller även om du flyttade filen eller mappen till en komprimerad mapp.

Ta bort två blå pilar på skrivbordsikonerna

Du har två sätt att ta bort denna ikonöverlagring faktiskt. Den första är att du kan dekomprimera filen eller mappen och den andra för att förhindra att Windows visar denna överlagringsikon även när mappen är komprimerad. I det senare fallet vet du inte bara genom att titta på ikonen om objektet är komprimerat eller inte och det kan också vara en nackdel.

Dekomprimera genom egenskaper | blå pilar på ikoner

För att dekomprimera en fil eller en mapp, högerklicka på filen eller mappen och välj Avancerat under fliken Allmänt.

  • Högerklicka på filen eller mappen som du måste inaktivera komprimeringen för och tryck sedan på Egenskaper.
  • På fliken Allmänt måste du klicka på knappen Avancerat.
  • Nu inne Avancerade attribut, avmarkera Komprimera innehållet för att spara diskutrymme
  • Tryck på OK.
  • Tryck på Verkställ eller OK i fönstret Egenskaper. Filen eller mappen kommer nu att vara okomprimerad, och överlägget med två blå pilar kommer också att tas bort.

blå pilar på ikoner

Registermetod | blå pilar på ikoner

Att inaktivera NTFS-komprimering är faktiskt inte en lösning, särskilt om du har begränsat hårddiskutrymme. I så fall kan du använda följande registerredigering (kosmetisk) för att helt enkelt dölja den irriterande dubbelblå pilikonen för komprimerade filer och mappar.

Okej, det var allt gott folk! Jag hoppas att ni gillar dessa blå pilar på artikeln om ikoner och att ni också tycker att det är användbart för er. Ge oss din feedback om det. Även om ni har ytterligare frågor relaterade till den här artikeln. Låt oss sedan veta i kommentarsfältet nedan. Vi återkommer till dig inom kort.