Telnet är ett av de populära nätverksprotokollen som används ofta för att hantera nätverksenheter och annan utrustning som faktiskt stöder detta protokoll. Om ni är system- eller nätverksadministratörer. Jag är säker på att ni vet vikten av att ha telnet-klientverktyg på din Windows 7, 8.1, såväl som den senaste Windows 10 stationära och bärbara. Av några riktigt konstiga säkerhetsskäl kommer de senaste Windows-versionerna inte med en installerad telnet-klient. Som standard kan ni inte använda Windows 10 eller 8.1 för att ansluta andra nätverksenheter utan att ens installera telnet-klientens verktyg. I den här artikeln kommer vi att prata om Hur slår jag på Telnet Server i Windows 10. Låt oss börja!

Om ni söker telnet i appar eller sedan skriver ’telnet’ i kommandotolken. Det kommer då att returnera ett felmeddelande som säger ”inte igenkänd som ett internt eller externt kommando”. Att installera telnet-klienten från kontrollpanelen i Windows 10 och 8.1/7 kommer i princip att lösa det här problemet enkelt faktiskt.

Installationsmedium som CD/DVD, ISO eller andra nedladdningar behövs inte för detta ändamål. Vi kan helt enkelt slå på den från kontrollpanelen också.

Hur slår jag på Telnet Server i Windows 10

Om du skriver in telnet i kommandotolken kommer ni att få ett felmeddelande Telnet is not recognized as an internal or external command.. Detta beror på att telnet-klienten är avstängd i Windows 10 som standard. För att aktivera Telnet, gå till startmenyn och skriv Turn Windows features on and off.

Nu på nästa popup, bläddra bara till Telnet-klient. Klicka sedan på kryssrutan bredvid och tryck på Ok. Det tar sedan lite tid för Windows att installera Telnet och när du gör det.

telnet-server i windows 10

Du kan använda telnet-kommandot i CMD eller så kan ni aktivera telnet-verktyget från sökmenyn. För att göra det, tryck bara på Win+S och skriv Telnet.

Detta kommer nu att öppna telnet-klienten direkt i CMD och fönstret ska bara se ut som det nedan.

Hur aktiverar jag Telnet Server för Windows 10?

Telnet-klienter låter dig i princip ansluta till andra Telnet-servrar. Ni kan inte ansluta till ert eget system och avfyra fjärrkommandon också. För det behöver ni en Telnet-server och tyvärr finns det faktiskt inget naturligt sätt att slå på den i Windows 10. Du måste installera tredjepartsappar för att kunna börja tjäna Telnet på port 23.

Mina två favoritverktyg för att göra detta är HK Telnet Server och KpyM Telnet Server. Båda tjänar faktiskt en annan publik också.

Om allt ni vill är bara att aktivera telnet-servern för att avfyra fjärrkommandon till din maskin, skulle jag föreslå dig HK Telnet-server. Det är ganska enkelt att ställa in. Du behöver helt enkelt ladda ner appen och öppna applikationen. Det är mer som en bärbar app istället för en exe. Så fort ni öppnar applikationen får ni faktiskt ett flytande fönster.

Här kan ni ange portnumret där ni vill ha Telnet för att acceptera anslutningarna. Användargränssnittet är ganska enkelt tillsammans med minimala alternativ. Du kan också ställa in ett användar-ID och lösenord för telnet-inloggningen.

Ytterligare

Appen ger faktiskt inte en möjlighet att tvinga fram SSL eller kryptering. Om ni vill ha en större lösning tillsammans med SSH som anpassat inloggningsmeddelande och IP-blockering. Då måste du komma till KpyM Telnet Server. Under installationen av appen kommer ni att uppmanas att starta servern antingen vid port 22 (SSH) eller port 23 (telnet) också. Om du ska köra telnet, välj sedan port 23 nu eftersom det här är enda gången du kommer att se GUI i den här appen.

telnet-server i windows 10

När ni har installerat det kan ni konfigurera det vidare via KTS-demonen. Gå till Start menyn och skriv sedan Setup kpyM Telnet SSH Server. This will now open a black dialogue box where you guys can also configure settings such as use SSL, port number, login_message, password, etc. The same daemon also gives the options in order to start or stop the telnet server.

Slutsats

Okej, det var allt gott folk! Jag hoppas att ni gillar den här artikeln och även tycker att den är till hjälp för er. Ge oss din feedback om det. Även om ni har ytterligare frågor och problem relaterade till den här artikeln. Låt oss sedan veta i kommentarsfältet nedan. Vi återkommer till dig inom kort.

Ha en bra dag!

Se även: Så här åtgärdar du ett väntande problem med OneDrive Sync i Windows 10