Under åren har installationen av Windows har blivit lättare och mer och mer pålitlig, och Windows 10 är inget undantag. I den nya versionen av operativ system, Microsoft har gjort det mycket lättare för sina användare att uppgradera. Men för att få allt att hända var företaget tvunget att ändra de olika sätten på vilka kunder installerar Windows 10, och fram tills nu fanns det inte mycket dokumentation som faktiskt förklarade de nya ändringarna. I den här artikeln kommer vi att prata om hur Windows 10 Digital License Activator fungerar. Låt oss börja!

Nyligen gjorde företaget tillgänglig dokumentation Resurser som förklarar hur aktivering och uppgradering av Windows 10 faktiskt fungerar.

I den Activation in Windows 10 webbsida, börjar mjukvarujätten också förklara. Att den använder aktiveringstekniken för att verifiera att en dator kör en äkta kopia. Och samma licens har inte använts på fler enheter än vad det var tillåtet enligt villkoren.

Windows 10 innehåller också en ny typ av aktivering, något som företaget kallar digital license (tidigare känd som digital entitlement). Det är ett tillägg till 25-teckens produktnyckelmetoden faktiskt. Den aktivering som operativsystemet kommer att använda beror faktiskt på hur du har fått din kopia av Windows 10.

Enligt Microsoft, digital license (digital rättighet) är i grunden den nya aktiveringsmetoden i Windows 10. Det behöver inte användaren ange en produktnyckel. I detta fall kommer aktiveringen att ske automatiskt.

Windows 10 kommer att använda digital license aktiveringsmetod om något av följande är sant:

 • Du uppgraderar en äkta kopia av Windows 7 eller Windows 8.1 till Windows 10 utan kostnad.
 • Du har köpt en kopia av Windows 10 i Windows Store och sedan framgångsrikt aktiverat Windows 10.
 • Du har köpt en Windows 10 Pro-uppgradering i Windows Store och även framgångsrikt aktiverat Windows 10.
 • Du är en del av Windows Insider-programmet och du har också uppgraderat din äkta aktiverade kopia av Windows 7 eller Windows 8.1 till den senaste versionen av Windows 10 Insider Preview.

Windows 10 kommer att använda produktnyckelaktiveringsmetoden om något av följande är sant:

 • Ni har fått en kopia av Windows 10 från en auktoriserad återförsäljare.
 • Ni har fått en digital kopia av Windows 10 från en auktoriserad återförsäljare.
 • Du använder också volymlicensavtalet för Windows 10 eller MSDN-prenumeration.
 • Du har köpt en ny dator med Windows 10.

Aktivera Windows 10 efter uppgraderingen | Windows 10 digital licens

Om ni har uppgraderat till Windows 10 från en äkta kopia av Windows 7 eller Windows 8.1. Då kommer aktiveringen att ske automatiskt via en internetanslutning och en online digital license (digital rättighet) kommer också att skapas för din enhet.

Tja, enligt Microsofts dokumentation, om din version av Windows inte är aktiverad innan du uppgraderar till Windows 10. Då kommer du inte att kunna aktivera, som sådan måste du se till att din kopia är helt aktiverad innan du uppgraderar.

Kontrollera att din Windows-aktivering är väldigt enkel:

 • Windows 7: Klicka på Start-knappen, högerklicka på Dator och tryck på Egenskaper. Då måste du titta under Windows-aktivering.
 • Windows 8.1: Gå till Kontrollpanelen, klicka på System och säkerhet och tryck sedan på System: Då måste du titta under Windows-aktivering.
 • Windows 10: Öppna appen Inställningar, gå sedan till Uppdatering och säkerhet och navigera till Aktivering.

Aktivera Windows 10 efter ominstallation | Windows 10 digital licens

Om du har aktiverat en gratis kopia eller också köpt och aktiverat en kopia av Windows 10 från butiken. Då har du en digital license (digital rättighet) för den enheten.

Det betyder att du kan installera om Windows 10, även en ren installation, och du behöver inte ange en produktnyckel. Om ni under installationen uppmanas att ange en produktnyckel, välj Hoppa. Då kommer operativsystemet att aktiveras automatiskt efter installationen.

Om du tidigare har installerat och aktiverat Windows 10 med en produktnyckel, måste du ange en produktnyckel under installationen.

Hur man aktiverar en ny Windows 10-installation

En produktnyckel kommer att krävas för att aktivera Windows 10 när du installerar operativsystemet för första gången. Och din enhet hade aldrig en aktiverad kopia av Windows 10 på den faktiskt.

Naturligtvis kommer ni också att behöva en produktnyckel om ni installerar Windows 10 Pro på en enhet som har Windows 10 Home igång.

Aktivera en Windows 10 Insider Preview build | Windows 10 digital licens

Om du har uppgraderat ditt äkta exemplar av Windows 7 eller Windows 8.1 till den senaste versionen av Windows 10 Insider Preview. Sedan, killar, får ni nya och aktiverade builds också.

Efter den 29 juli 2015, om ni vill installera den senaste versionen av Windows 10 Insider Preview. Men du kör Windows 7, Windows 8 eller Windows 8.1, då måste du först uppgradera till Windows 10 med det kostnadsfria uppgraderingserbjudandet.

Efter uppgraderingen gå till Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Avancerade alternativ och tryck sedan på Skaffa insiderbyggen. För att gå med i Insider Preview Program för att ta emot de nya byggen.

Aktivera Windows 10 efter en maskinvaruändring

Om du har utnyttjat det kostnadsfria uppgraderingserbjudandet för Windows 10 och sedan gjort några betydande hårdvaruförändringar. Om du till exempel byter moderkort kommer Windows 10 inte att återaktiveras.

Men från och med Windows 10 Anniversary Update kan du länka ditt Microsoft-konto till din digitala Windows 10-licens. Och använd det nya Activation Troubleshooter-verktyget för att återaktivera operativsystemet.

Att länka din digitala Windows 10-licens till ditt konto är väldigt enkelt om du redan har ett Microsoft-konto kopplat till din Windows 10 Anniversary Update eller senare. Då är du bra att gå.

Om du bara har ett lokalt konto måste du lägga till ett Microsoft-konto i Windows 10. Gå till Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Aktivering, klick Lägg till ett konto, och slutför sedan processen.

Då kan ni använda aktiveringsfelsökaren. Bege sig till Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Aktivering, tryck Felsökning, logga in med ditt Microsoft-konto. Välj sedan din dator och listan över digitala licenser som associeras med ditt konto. Kontrollera Det här är enheten jag använder just nu, och klicka sedan på Aktivera. Om aktiveringen fortfarande misslyckas, måste ni kontakta kundsupport för assistenter.

Använd en digital licens för att aktivera Windows 10

Länka ditt Microsoft-konto till Windows 10 genom digital licens

Tidigare kallad Digital Entitlement, närhelst en dator uppgraderas från en tidigare version av Windows. Då får den en unik signatur av datorn också. Det sparar på Microsoft Activation Servers. Den äkta Windows 7- eller Windows 8-licensen som ditt system körde tidigare byts ut mot en diagnostiknyckel.

Med Digital License behöver du faktiskt inte känna till din produktnyckel eller köpa en annan produktnyckel om du tappar bort den. När du behöver installera om Windows 10 på samma dator, fortsätt bara med att göra det med något av de tillgängliga alternativen. Windows 10 återaktiveras då automatiskt utan att ställa frågor. De enda undantagen där licensen kommer att ogiltigförklaras beror faktiskt på produktkanalen.

Om du tidigare körde en OEM Windows 10, Windows 7 eller Windows 8 licens också. Att sedan byta moderkort gör att den digitala licensen inte längre fungerar faktiskt. Detta kommer att behöva köpa en ny licens. Att överföra licensuppgraderingar från Windows 8 eller Windows 7 under den kostnadsfria uppgraderingen av Windows 10 är faktiskt inte tillåtet under Digital License.

Du kan fortfarande installera om Windows 10 med en Windows 7 eller Windows 8 produktnyckel eller använda återställningsfunktionen också. Om du uppmanas att ange en produktnyckel under installationen, klicka sedan Jag har ingen nyckel eller Gör detta senare.

Installera Windows 10 digital licens

Om ni nyligen uppgraderade till Windows 10 innan erbjudandet om gratis uppgradering gick ut. Då ska en digital licens bifogas din enhet. Microsoft gör den digitala licensen lite unik genom att länka aktivering inte bara till din hårdvara, utan även till ditt Microsoft-konto. Detta kommer inte bara att göra aktiveringen enklare, men även felsökning av vanliga scenarier som involverar hårdvaruändringar och uppgraderingar.

För att börja, tryck sedan på Start > Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Aktivering.

Det finns några intressanta förändringar som användare kommer att se. Den första är den uppenbara förändringen från Windows aktiveras tillsammans med en digital rättighet till Windows aktiveras med en digital licens. Längst ner finns ett nytt alternativ som heter Lägg till ett Microsoft-konto också.

Windows 10 digital licens

Knacka Lägg till ett konto för att börja länka ditt konto; då kommer du att uppmanas att logga in med ditt Microsoft-konto och lösenord.

Efter inloggning visas nu Windows 10-aktiveringsstatus Windows aktiveras med en digital licens som är kopplad till ditt Microsoft-konto. En munsbit jag vet, men det är så här Microsoft kommer att minska behovet av att alltid veta att 25 alfanumeriska produktnyckelanvändare är vana vid att förlora eller tappa bort dem.

Det finns några intressanta scenarier där detta faktiskt är särskilt fördelaktigt. Det mest uppenbara är när du behöver installera om Windows 10. Processen är verkligen händelselös; Jag kunde inte ens prova felsökningsalternativet från början eftersom det fungerar så effektivt. Windows 10 återaktiveras bara automatiskt när din hårdvarusignatur upptäcks. Jag hittade en annan välkommen upptäckt också; Digital License tillåter aktivering av installationer med samma licens i dual boot-konfigurationer, även på samma maskin.

Hårdvaruändringar och återaktivering | Windows 10 digital licens

Om du stöter på ett scenario där det kräver att du återaktiverar Windows 10 efter en hårdvaruändring. Låt oss se hur det fungerar. Klicka på Start > Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Aktivering. Tryck på Felsökning länk. Observera att om du gjorde en betydande förändring som ett moderkort, kan detta fortfarande behöva kontakta chattsupport eller telefonaktivering.

Windows 10 digital licens

Detta öppnar Windows Activation Troubleshooting Wizard. Efter att ha slutfört diagnostiken bör Windows Activation upptäcka en digital licens om det finns en där. tryck till Aktivera Windows för att återaktivera. Tryck på Nästa, tryck på Stäng

Lös problem med produktversionen

En designfunktion som introducerades som en del av aktiveringen av Windows 8-produktnycklar, som faktiskt är inbäddade i BIOS Firmware. Detta gjorde det säkert lättare att installera och återaktivera system. För användare som bestämmer sig för att uppgradera till Windows 10 och välja en premium företagsutgåva som Windows 10 Pro. Detta kan resultera i problem under ominstallationen. Om användaren utför en fabriksåterställning eller försöker installera om Windows 10 Pro med hjälp av Media Creation Tool. Eftersom OA3-produktnyckeln är designad för att välja en viss utgåva under installationen, är den avsedda utgåvan inte installationen. Användare kan också komma runt detta genom att använda diagnostiknyckeln för Windows 10 Pro för att uppgradera till Windows 10 Pro.

Felsökningsguiden i Windows 10 Anniversary Update tar hand om detta genom att upptäcka tidigare Windows 10 Pro-licenser kopplade till enheten. Guiden kommer automatiskt att erbjuda alternativet för att uppgradera din installation till rätt utgåva.

Naturligtvis är detta bara en av de många tillgängliga lösningarna för att aktivera Windows 10. Chattstöd, introducerat i Windows 10 gör det också väldigt enkelt att få din Windows 10-licens återaktiverad. Om det misslyckas kan användare också vända sig till telefonsupport.

Slutsats

Okej, det var allt gott folk! Jag hoppas att ni gillar den här artikeln och även tycker att den är till hjälp för er. Ge oss din feedback om det. Även om ni har ytterligare frågor och problem relaterade till den här artikeln. Låt oss sedan veta i kommentarsfältet nedan. Vi återkommer till dig inom kort.

Ha en bra dag!

Se även: Windows 10: Hur man importerar och säkerhetskopierar världar i Minecraft