Varje Mac har ett återställningsläge baserat på en partition på själva hårddisken eller SSD. Från det här avsnittet är det möjligt att installera om den version av macOS som datorn har installerat och utfört några ytterligare uppgifter som att kontrollera skivor.

Detta är mycket bra och i händelse av problem med operativsystemet eller data möjliggör en snabb återställning. Men vad händer om lagringssystemet går sönder? I det här fallet kan datorn inte återställas från detta läge eftersom den partitionen kommer att gå förlorad helt.

För dessa fall skapade Apple ett alternativt system som heter Återställning av macOS över Internet. Detta system låter dig återställa installationen av operativsystemet på valfri Mac via en internetanslutning.

I den här guiden kommer du att lära dig allt du behöver om hur du återställer macOS via Internet: hur du kommer åt det, hur du använder det och även alla dess fördelar och begränsningar.

Vad kan du göra med det här läget

Det erbjuder i princip samma möjligheter som standardåterställningsläget, med skillnaden att det i detta fall inte är nödvändigt för lagringssystemet att ha några tidigare data.

Om du precis har bytt hårddisk eller SSD-minne på din Mac och det är helt tomt kan du komma åt detta läge till starta installationen av operativsystemet eller återställa en Time Machine-säkerhetskopia utan att använda någon flash-enhet, extern hårddisk eller optisk disk för att göra de relevanta faciliteterna.

Internetåterställningsläge: Installera om macOS när du byter hårddisk eller SSD

Dessutom kan du också komma åt Diskverktyget för att kontrollera diskarna, skapa partitioner, ändra filsystem, etc, etc …

Slutligen låter detta återställningssystem dig också öppna Safari och bläddra på Apples supportwebbplats för lösningar på de vanligaste problemen under återställning.

Skillnader mellan standardläge och över Internet

Som du kan se är alternativen som tillåts av ett läge och de andra praktiskt taget desamma. Men det finns en stor skillnad och det är versionen av macOS som kan installeras från var och en.

I fallet med standardåterställning kan du installera om den senaste versionen av macOS som Mac hade. Det vill säga om du hade Mojave installerat på Macen kan du installera om exakt samma version.

Å andra sidan tillåter återställning via Internet ominstallation versionen som datorn inkluderade av en fabrik , även om det senare uppdaterades någon gång. Det vill säga om du hade Mojave, men när du köpte datorn som följde med Sierra, kan du bara installera om Sierra och då måste du uppdatera från Systeminställningar.

Hur man kommer åt Internetåterställningsläge

Det är väldigt enkelt att komma åt det här läget, allt du behöver göra är att följa dessa steg med Mac helt avstängd:

  1. Tryck på strömbrytaren och tryck omedelbart på tangentkombinationen Kommando (⌘) + Alternativ (⌥) + R.
  2. Håll tangenterna intryckta tills en världsboll visas på datorskärmen med meddelandet Starting Internet Recovery (som på bilden lite högre).
  3. Välj det WiFi-nätverk du vill ansluta till och ange lösenordet (om du har en nätverkskabel ansluten kan du hoppa över detta steg).
  4. Vänta några minuter tills laddningsprocessen är klar (väntetiden varierar beroende på flera faktorer, du måste ha tålamod eftersom det tar flera minuter).

Så fort den är klar kommer datorn direkt att ladda en fönster med flera macOS-verktyg som du kan komma åt från återställningsläget.

Vid det här laget behöver du bara välja den du behöver använda och följa instruktionerna på skärmen för att utföra de operationer du behöver: återställa en Time Machine-säkerhetskopia, installera om macOS från början, öppna Diskverktyget eller öppna Safari för att besöka webben Apple Stöd.

Vilka Mac är kompatibla

Den här funktionen har funnits i Mac under ganska lång tid nu och alla Macar som kom med macOS Lion som standard stöder åtkomst till detta läge.

Dessutom blev en del utrustning som kom ut på marknaden med Snow Leopard kompatibla senare genom en mjukvaruuppdatering. Om din enhet är från år 2010 och framåt, det är troligen kompatibel.

Den exakta listan över de första kompatibla enheterna är följande:

  • MacBook Air (11 tum och 13 tum, sent 2010).
  • MacBook (13 tum, mitten av 2010).
  • MacBook Pro (13, 15 och 17 tum, mitten av 2010).
  • Mac mini (mitten av 2010).
  • iMac (21,5 tum och 27 tum, mitten av 2010).

Alla som sedan nådde marknaden kan komma åt detta återställningsläge utan problem. Således, vid problem med lagringssystemet, kan de återställa operativsystemet utan att ha någon tidigare skapad metod.

Min Mac är inte kompatibel, hur kan jag installera om macOS?

Om din Mac inte är kompatibel med detta återställningsläge och du inte kan komma åt standardmodellen, måste du tillgripa att installera om från en USB-installationsskiva.

Om du inte hade skapat återställningsskivan innan du ändrade Mac-lagringssystem, måste du göra det från en annan dator och sedan installera om operativsystemet på din dator. Det är därför om du läser dessa rader och du har en Mac som inte är kompatibel med dessa återställningssystem rekommenderar jag att du nu skapar Pendrive så att du kan återställa den i händelse av problem.

Se även:Hur man använder DuckDuckGo för att söka Safari istället för Google på iPhone och iPad