Ok Google fungerar ej? Så här fixar du det

Google Assistant skulle hjälpa oss alla att existera i en futuristisk utopi där vi bar våra egna permanent tillgängliga assistenter i våra fickor. Men det här är det verkliga livet, inte science fiction och ibland fungerar inte den bästa tekniken. Vissa Android-användare har upptäckt att funktionen bara har lämnat dem att upprepa frasen Ok Google om och om igen i en telefon som inte svarar, utan tvekan drar några konstiga blickar i processen.

Men misströsta inte ännu, det finns några enkla korrigeringar du kan prova som bör få röstigenkänningsprogrammet att fungera och hålla tummarna fria från risken för upprepad belastningsskada.

Kolla om du inte är ensam

Jag kan vara bra att veta när problemet ligger på Googles sida snarare än din. Kolla Twitter, Reddit och Googles supportforum för att se om andra användare klagar på det OK Google och Hey Google röstdetektering har slutat fungera på deras telefoner.

Ibland fungerar inte den vanligaste lösningen, att helt enkelt behålla Voice Match för att fixa OK Google-detektering, eftersom alternativen för att göra det i inställningarna är nedtonade. I det här fallet, när du har gått igenom alternativen som beskrivs nedan, behöver du bara vänta på att en fix ska rullas ut av Google. Varnas, Google tillkännager inte alltid dessa korrigeringar omedelbart, så håll ett öga på online-gemenskaperna.

Kontrollera dina språkinställningar

Om Google Assistant inte svarar dig kanske det beror på att du pratar fel språk. Amerikansk engelska kommer att vara standardspråket för många användare, men det är fortfarande värt att kolla in inställningar menyn och ändra efter behov. För att göra detta, gå till Google-appen och sedan dess huvudmeny, gå sedan till inställningar > Röst (under Sök), och välj sedan lämpligt språk från Röst meny.

Där kommer du att se dussintals språkalternativ, var och en med en kryssruta, så att du kan ställa in primära och sekundära språk om så önskas. Google upptäcker automatiskt vilket språk du talar och växlar mellan dem automatiskt. Om du är flerspråkig, varnas du för att röstigenkänning för andra språk än engelska ibland kan vara undermålig.

Kontrollera dina språkinställningar

Att uppdatera ditt språkpaket kan också lösa ditt problem. Från samma Röst meny, gå till Offline taligenkänning och ladda ner eller uppdatera ditt engelska (US) språkpaket.

Kontrollera dina språkinställningar

Kontrollera mikrofonen på din enhet

Som ett röstbaserat system förlitar sig Google Assistant på oavbruten åtkomst till din smartphones mikrofon. När du öppnar Google-appen ska mikrofonikonen på höger sida av sökfältet visas i fet stil med helt formade linjer. Om den har en prickad linje kan du ha problem med din mikrofon.

Kontrollera mikrofonen på din enhet

Detta kan orsakas av skräp i det lilla mikrofonhålet som ofta finns bredvid laddningsporten – leta försiktigt runt med en säkerhetsnål eller liknande för att rensa bort det så löser du ofta problemet. Om det inte fungerar kontrollerar du mikrofoninställningarna i Google-appen.

Läs också:

Ibland avger appar som körs i bakgrunden ljud som kan störa mikrofonen att fånga upp din röst, så kontrollera dessa också – och stäng alla som du tror kan störa.

Inaktivera S Voice eller Bixby om du har en Samsung

Även om det inte finns någon tydlig anledning till varför, verkar det som om Google Assistant inte alltid är kompatibel med Bixby (eller den äldre S Voice-appen) på Samsung-telefoner. Om du har en Samsung med Bixby eller S Voice installerad och föredrar att använda Googles röstassistent istället. Det bästa kan vara att inaktivera Bixby eller S Voice på din enhet helt. För att göra detta, leta bara upp appikonen för S Voice eller Bixby och tryck sedan länge på den och välj Inaktivera.

Inaktivera S Voice eller Bixby om du har en Samsung

Uteslut alla enkla korrigeringar

Detta kan säga det uppenbara, men Google Assistant behöver Wi-Fi eller mobildata för att fungera. Så se till att din enhet är ansluten innan du gör en sökning. Dessutom, och detta är förmodligen det äldsta rådet i boken. Det skadar aldrig att göra en snabb omstart – ibland händer magi verkligen. Och sist men inte minst, kolla för att vara säker Ok Google detektering är faktiskt påslagen. För att göra detta, öppna appen och sedan dess huvudmeny, gå sedan till inställningar > Röst (under Sök) > Voice Match upptäckt. Därifrån slår du på funktionen.

Uteslut alla enkla korrigeringar

Omskola Ok Google röstmodell

Ibland, av okända skäl, behåller inte Google Assistant kommandona du har gett den. Om allt annat misslyckas kan det vara dags att omskola din digitala följeslagare.

  1. Öppen inställningar > Google >Sök > Röst
  2. Se till att åtkomst med Voice Match är påslagen.
  3. Därifrån trycker du på Omskola röstmodell och upprepa OK Google och Hey Google när du uppmanas.
  4. Assistenten bör återigen svara på din röst som vanligt.

Har du haft problem med Google Assistant? Har vi missat några användbara korrigeringar? Låt oss veta nedan.