Undrar du att kolla din BIOS-version? BIOS står för Basic Input Output System. Det är en av de viktigaste komponenterna eller aspekterna på din PC som gör det möjligt för programvaran att samarbeta med hårdvaran.

BIOS vägleder också PC:n stegen för att utföra olika grundläggande funktioner som att starta upp, och den konfigurerar eller hittar hårdvaran, som minne, processor, hårddisk och andra.

Tja, BIOS får inte uppdateringar dagligen, men tillverkare kanske vill rulla ut en patch för att lösa en bugg, förbättra stabiliteten eller systemet eller aktivera den senaste funktionen på din Windows 10-enhet.

Om du har en PC som har ett BIOS är det den bästa idén att ta reda på modellen som nyligen installerats för att se om du vill använda en ny uppdatering för att förbättra enhetens funktionalitet.

I den här artikeln får du lära dig instruktionerna för att kontrollera BIOS-varianten som är installerad på din PC som kör Windows 10, och vad du vill göra för att installera den nya versionen.

Kontrollera din nuvarande BIOS-version:

Din dators BIOS-variant visas i själva BIOS-inställningsmenyn. Men du behöver inte starta om för att kontrollera detta modellnummer. Det finns många metoder för att se din BIOS-modell inifrån Windows, och de fungerar på liknande sätt på datorer med en äldre BIOS eller den senaste UEFI-firmware.

Metod 1: Kontrollera din BIOS-variant vid kommandotolken

Om du vill kontrollera din BIOS-variant från kommandotolken, följ stegen nedan:

Steg 1:

Gå helt enkelt över till Start.

Steg 2:

Skriv sedan cmd i sökrutan.

Steg 3:

Du kan sedan trycka på Command Prompt resultat – du behöver inte köra det som administratör.

Steg 4:

Vid uppmaningen, skriv in (eller kopiera och klistra in) följande kommando och tryck sedan på Retur:

wmic bios get smbiosbiosversion

Du kommer sedan att se modellnumret för BIOS- eller UEFI-firmware på din nuvarande dator.

Efter att du har slutfört instruktionerna om installationsdatumet är längre än ett år. Då finns det chanser att din tillverkare har den senaste uppdateringen tillgänglig.

Du behöver inte blanda ihop BIOS med UEFI. De är ganska identiska, men inte lika. UEFI är det system som är tillgängligt på de senaste enheterna som ersätter BIOS som övervinner många av begränsningarna. Det är också något som tillverkare kan uppdatera väldigt enkelt, även automatiskt med Windows Update.

Metod 2: Kontrollera BIOS-versionen via systeminformationspanelen

Du kan också kontrollera din BIOS variantnummer i fönstret Systeminformation. På Windows 7, 8 eller 10 följ stegen noggrant:

Steg 1:

Tryck bara på Windows+R

Steg 2:

Mata sedan in msinfo32 i rutan Kör

Steg 3:

Du kan sedan trycka på Enter.

BIOS-variantnumret visas i fönstret System Summary. Titta på BIOS Version/Date fält.

Notera: Det beror på hur mycket du gör det inte känna till din PC eller moderkort. Du kanske också vill veta vem som tillverkade ditt moderkort och vilken version det är. Om informationen rapporteras till Windows hittar du dessa värden i Baseboard modell, BaseBoard Tillverkare, och Baseboard namn föremål.

Steg 5:

Du kan också exportera resultaten av denna rapport till en TXT-fil genom Fil > Exportera i menyn Systeminformation.

Microsoft System Information är det bästa verktyget men det rapporterar inte alltid ett BIOS-variantnummer. Om det inte gjorde det för din PC, då ett annat liknande program inte gjord av Microsoft borde vara det bästa valet du försöker.

Metod 3: Kontrollera BIOS-versionen via tredje parts systeminformationsverktyg

Om MS System Information inte kan ge dig de BIOS-variantdata du vill ha, finns det mycket av systeminformationsverktyg där ute du kan prova, många av dem är mycket mer grundliga än MSINFO32.

Steg 1:

Ladda ner eller installera Speccy (ett helt gratis systeminformationsverktyg) för Windows.

Notera: Det finns massor av bra PC-informationsverktyg att välja mellan men Speccy är vår favorit. Det är helt gratis, kommer i en bärbar variant och tenderar att visa mer information om din dator än samma verktyg.

Steg 2:

Installera eller ladda ner och kör Speccy om du väljer installerbar variant, eller extrahera och kör sedan Speccy.exe eller Speccy64.exe om du väljer portabla version.

Steg 3:

Vänta tills Speccy skannar din dator. Detta tar vanligtvis några sekunder till några minuter. Eftersom det beror på hur snabb din dator är.

Steg 4:

Välj sedan Moderkort från menyn till vänster.

Steg 5:

Notera Version nämns under BIOS underkategori till höger. Det här är BIOS-modellen du är ute efter.

Om verktyget inte fungerar för dig, eller om du inte vill installera eller ladda ner programvara, har du få metoder för att kontrollera din PC:s BIOS-variant.

Metod 4: Kontrollera version via Windows-registret

Mycket information om BIOS kan hittas från Windows-registret. Inte bara BIOS-varianten brukar tydligt nämnas i registret. Så är ofta ditt moderkorts tillverkare och ditt moderkorts versionsnummer.

Kom låt oss kolla var man kan hitta den:

Notera: Inga ändringar görs i registernycklarna i instruktionerna som nämns nedan, men om du är rädd gör du förmodligen oavsiktliga ändringar av denna mycket viktiga komponent i Windows. Dessutom kan du alltid säkerhetskopiera registret, bara för att vara säker.

Steg 1:

Gå över till Registereditorn.

Steg 2:

Gå nu över till registret hive-listan till vänster. Du kan sedan utöka HKEY_LOCAL_MACHINE.

Steg 3:

Du kan sedan fortsätta att gräva djupare i HKEY_LOCAL_MACHINE. Till en början med HÅRDVARA, då BESKRIVNING, då Systemet.

Steg 4:

Använda Systemet utökat, välj BIOS.

Steg 5:

Från höger, i registervärdelistan. Lägg bara till den som kallas BIOSversion. Överraskning…rätt värde är BIOS-varianten som är installerad just nu.

Steg 6:

Anteckna sedan BIOS-modellen någonstans eller BaseBoardTillverkare och Baseboardprodukt värden, om du vill ha dem.

Tja, Windows-registret ser läskigt ut men när du inte är det modifiering vad som helst, det är ofarligt att gräva runt.

Hur du uppdaterar ditt BIOS

Kontrollera din BIOS-version

Olika moderkort använder olika tekniker och verktyg, så det finns ingen enkel uppsättning steg här. Du måste dock utföra den grundläggande processen på alla moderkort.

Steg 1:

Gå först till moderkortstillverkarens webbplats och installera eller supportsida för din nödvändiga version av moderkortet.

Steg 2:

Du bör sedan se en lista över tillgängliga BIOS-modeller med eventuella ändringar/buggfixar i varje och de datum de lanserades.

Steg 3:

Installera helt enkelt modellen som du vill uppdatera till. Du kanske vill ta den senaste BIOS-versionen – om du inte har ett särskilt behov av en äldre.

Steg 4:

När du har köpt en förbyggd dator istället för att bygga din egen, gå sedan till PC-tillverkarens webbplats, kontrollera datorversionen och titta på nedladdningssidan. Du hittar sedan alla tillgängliga BIOS-uppdateringar där.

Din BIOS-nedladdning kan komma i ett arkiv – vanligtvis en ZIP-fil. Extrahera helt enkelt filinnehållet. Inuti hittar du vissa typer av BIOS-filer.

Arkivet innehåller en README-fil som tar dig genom uppdateringen till den senaste BIOS. Du bör helt enkelt kolla in den här filen för steg som gäller din hårdvara. Men vi kommer att täcka grunderna som fungerar på all hårdvara.

Steg 5:

Du kommer att vilja välja ett av många olika typer av BIOS-flash-verktyg. Det beror dock på ditt moderkort och vad det stöder. BIOS-uppdateringen lägger till README-fil bör rekommendera det perfekta valet för din hårdvara.

Vissa byggare erbjuder ett BIOS-flashande alternativ direkt i deras BIOS, eller som ett speciellt val när du startar datorn. Du kopierar helt enkelt BIOS-filen till en USB-enhet, startar om din dator och går sedan till UEFI- eller BIOS-skärmen. Därifrån väljer du alternativet för BIOS-uppdatering, väljer BIOS-filen du lägger på USB-enheten och BIOS uppdaterar till den senaste modellen.

Steg 6:

Du kommer bara åt BIOS-skärmen efter att ha tryckt på den exakta tangenten medan din PC startar. Det visas på skärmen under uppstartsprocessen och kommer att noteras i ditt moderkort eller systemmanual. Vissa BIOS-nycklar har F2 eller Delete. Sättet att gå in i en UEFI-inställningsskärm kan vara ganska annorlunda.

Steg 7:

Det finns också massor av äldre DOS-baserade BIOS-flash-verktyg. Efter att ha använt dessa verktyg skapar du bara en DOS live USB-enhet och kopierar sedan verktyget för BIOS-flash och BIOS-fil till den USB-enheten. Sedan startar du om din PC och startar från USB-enheten. Från den minimala DOS-miljön som tar hand om omstarten kör du helt enkelt det nödvändiga kommandot – ofta något som t.ex. flash.bat BIOS3245.bin—och verktyget flashar den senaste modellen av BIOS till den fasta programvaran.

Det DOS-baserade flashverktyget finns också i BIOS-arkivet som du installerar från tillverkarens webbplats, även om du kanske måste installera det separat. Leta bara efter en fil med hjälp av .fladdermus eller .exe filtillägg.

Vissa tillverkare anger Windows-baserade flashverktyg, som du kör på Windows-skrivbordet för att flasha din BIOS och sedan starta om. Vi rekommenderar inte att du använder dessa, och även många tillverkare som tillhandahåller dessa verktyg varnar för att använda dem.

Att flasha ditt BIOS från Windows kan resultera i många problem. All programvara som körs i bakgrunden – inklusive säkerhetsprogram som kan störa när du skriver till datorns BIOS – kan misslyckas eller förstöra ditt BIOS. PC kraschar eller fryser kan också vara resultatet av korrupt BIOS.

Steg 8:

Det är allt—när du kör BIOS-flash-verktyget. Du kan sedan helt enkelt starta om din dator och den senaste BIOS- eller UEFI-firmwaremodellen laddas. Om det finns ett problem med den senaste BIOS-varianten kan du kanske nedgradera den efter att ha installerat en äldre variant från tillverkarens webbplats och upprepat hela blinkningsprocessen.

Slutsats:

Så det är de olika metoderna du kan använda för att kontrollera din BIOS-version. Efter att ha uppdaterat ditt BIOS är något du måste göra om det behövs och med stor försiktighet. En misslyckad BIOS-uppdatering kan dock blockera hela ditt system och tvinga dig att spendera för mycket pengar på att reparera det.

Efter att ha uppdaterat BIOS finns det ingen enskild metod att göra det på. Varje moderkortstillverkare har sin egen uppsättning verktyg för BIOS-uppdatering. Vissa verktyg har valet i själva BIOS att uppdatera, andra behöver du starta från en USB-enhet och flasha BIOS på det sättet.

Det enda sättet att uppdatera BIOS-versionen är att du bör ignorera Windows-alternativet. Detta är vanligtvis en Windows-app som du kan installera och köra från Windows för att flasha BIOS. Problemet är att det kan misslyckas när Windows fortfarande körs och det rekommenderas vanligtvis inte av tillverkarna själva. Det är det enklaste sättet, men det medför stor risk att misslyckas.

Läs också: