I den här guiden får du lära dig om en kort jämförelse mellan Patreon vs Paypal. Oavsett om du är en YouTuber, bloggare, artist eller en spelare, är det som är ganska vanligt för alla dina kreativa hjärnor att försörja dig online. Du säljer produkter, visar annonser och accepterar donationer från dina tittare, läsare och fans för ditt arbete. Folk vill visa sina applåder efter att ha betalat kreativa människor för deras insats, vilket är fantastiskt. Vissa av oss använder en prenumerationsversion med ett område endast för medlemmar där ditt innehåll är låst bakom en betalvägg.

Men frågan är vilken plattform eller tjänst vi ska använda för att låta våra fans dela med sig av donationer eller prenumerera på våra tjänster? Idag kommer vi att ta en titt på två sådana tjänster, som var och en har sina egna fördelar och nackdelar.

En är Patreon som designades av en musiker och har sedan dess blivit ett populärt sätt att ta prenumerationsbetalningar för betalväggsinnehåll.

Skillnad: Patreon vs Paypal

Plattformar

Om du är en innehållsskribent eller bloggare så är chansen stor att du använder WordPress. Eller om du är en vloggare, då skulle YouTube stå högt på din lista. Och om du är en (android eller iOS) apputvecklare. Både Patreon eller PayPal stödjer alla populära plattformar med anpassade skript eller plugins som du kan använda direkt.

Patreon har en inbyggd appkatalog där du kan hitta många populära plattformar listade. Det inkluderar Discord-bots, MailChimp-listor och även Google Sheets. Det gör Patreon lätt att använda över hela linjen, och du kan få pengar från dina kunder i stort sett överallt.

PayPal är också mycket populärt om inte mer men förbyggda appar eller plugins för vissa plattformar. Det inkluderar WordPress och andra webbplatser, innehålls-CMS, populära e-postprenumerationer som MailChimp, appar på både Android/iOS och så vidare. Det är anledningen till att PayPal tar ledningen.

Avgifter

Som skapare försöker du använda en betalningsprocessor som är pålitlig, pålitlig, lättanvänd och prisvärd. Tja, avgiftsstrukturen spelar verkligen roll men det är också här det blir svårt. Du förstår, efter att ha använt Patreon, allt du behöver är att samla in prenumerationsbetalningar från följare eller fans, men du vill att en betalningsprocessor som Payoneer eller PayPal ska ta ut det till ditt bankkonto.

Amerikanska kreatörer har valet att ta ut pengar från Patreon genom direkta bankinsättningar men internationella kreatörer vill ha en betalningsprocessor. Vi kommer sedan att se hur det fungerar och varför människor fortfarande använder Patreon över PayPal i avsnittet Funktioner nedan.

Patreon använder PayPal eller Stripe för att behandla betalningar från din kunds konto till ditt Creator’s Balance-konto. Patreon grupperar dessa transaktioner för att begränsa de totala avgifterna som betalas av en kund. Men det kommer att variera mycket beroende på vilka kunder som betalar och vad det totala beloppet är.

Enkelt uttryckt, många kunder som betalar små belopp som leder till en högre behandlingsavgift och ett minsta antal kunder som betalar högre belopp kommer att leda till en lägre expeditionsavgift. Tryck här för alltid uppdaterad avgiftsstruktur.

Kom ihåg att Patreon endast tillåter, och även uppmuntrar, betydelsen av prenumerationsversionen du kan inte acceptera engångsdonationer och tips.

Vad mer?

PayPals avgiftsstruktur är ganska komplicerad och valutaomräkningsavgifter som inte nämns men är ganska betydande har dokumenterats väl på webben. Låt oss kolla. PayPal debiterar 2,9 %+$0,30 per transaktion.

Problemet uppstår när du ber PayPal att ändra det till ditt lands nationella valuta. Konverteringsgraden är cirka 2-3 % lägre än marknadskurserna. PayPal kan inte heller tillhandahålla någon form av kvitto för detsamma. Personligen kan jag bekräfta detta eftersom jag har använt PayPal för att få pengar i USD och ändra det till INR varje månad. Det kan omedelbart läggas ihop. Det finns också en standard $10/månad för att hantera eller skapa prenumerationer med PayPal Payments Pro eller Virtual Terminal.

Efter att ha använt Patreon betalar du dubbla avgifter. 5 % till Patreon och några av betalningsbehandlare. Alternativt, när din inkomst ökar, blir PayPal billigare än Patreon, speciellt när ditt prenumerationsbelopp är över $10.

Funktioner

funktioner

Den grundläggande skillnaden mellan Patreon och Paypal är att Patreon erbjuder en enkel metod att acceptera den prenumerationsbaserade donationen. PayPal är dock en betalningsprocessor för handlare, privatpersoner och företag inklusive företag som Patreon. Om du vill tillhandahålla betalningshantering, tillåter PayPal också användare att acceptera donationer och prenumerationsbetalningar.

Efter att ha använt Patreon kan du skapa innehåll eller inlägg som kan vara synliga för dina betalande medlemmar eller för alla i allmänhet. Patreon erbjuder också kreatörer ett sätt att belöna sina fans eller följare med exklusivt innehåll gömt bakom betalväggen.

PayPal erbjuder också funktioner som möjligheten att få eller göra betalningar i olika valutor. Du kan också använda funktionen Bill Me Later där köpare kan köpa och betala senare genom en avgift på deras skapande av fakturor, kreditkort och spåra lager. Som du kan se har PayPal en helt annan affärsversion.

En annan viktig skillnad är det Patreon betalar månadsvis medan PayPal-uttag kan göras dagligen. Det beror dock på vilket land du bor i. Det är också viktigt för dem som inte tjänar tillräckligt. Patreon kommer också att göra det möjligt för användare att skapa en målsida, en sorts profil.

Patreon tillhandahåller också en community-sida där prenumeranter eller supportrar kan interagera med skaparen, ställa frågor och ge feedback. Å andra sidan beror hela din affärsmodell på en enda källa – Patreon. Om något händer med Patreon eller bör de göra ändringar som inte är i ditt bästa intresse.

Vad ska skaparna föredra?

Skapare väljer fortfarande Patreon framför enskilda betalningsprocessorer som Stripe eller PayPal eftersom det tar bort gissningarna ur ekvationen. Det krävs ingen planering. Allt du behöver är att öppna ett konto och börja skapa. Fokusera på det du är bäst på. För en provision på 5 % tar Patreon hand om återkrav, betalningar, misslyckade betalningar och utbetalningar utan att behöva lyfta ett enda finger. Det är också mycket bekant eller populärt vilket ingjuter en känsla av förtrogenhet och förtroende.

Om du är en supporter eller beskyddare som vill lova, säg $500 per månad, till många artister, hur fungerar det? Tja, efter att ha använt en betalningsprocessor som Stripe eller PayPal kommer du att göra många små betalningar till olika skapare vilket leder till högre avgifter. Efter att ha använt Patreon kommer du bara att debiteras en gång och betalningar kan fördelas mellan alla skapare.

Det är väldigt enkelt att kopiera några av kärnfunktionerna i Patreon genom en kombination av MailChimp eller PayPal. Du har PayPal för att få både prenumerationsbetalningar eller engångsbetalningar. Du har också MailChimp för att samla e-post-ID:n som kan användas för att dela nyhetsbrev och få feedback.

Vilken valde du – Patreon vs Paypal

Tja, Patreon är ganska dyrt eller dyrt för kreatörer eftersom du betalar dubbla avgifter. Men det erbjuder en färdig lösning som bara fungerar med lite eller ingen kunskap. Det är mer lämpligt för innehållsskapare som skribenter eller YouTubers som söker efter prenumerationsbetalningar.

PayPal å andra sidan är billigare än Patreon. Eftersom det kommer med tekniskt kunnande eller liten inlärningskurva har du dock mer kontroll över din verksamhet. Du vill att en e-postprenumerant eller ett forum på din webbplats ska interagera med dina följare här. Du kan också acceptera engångsbetalningar som är bra för kreatörer som organiserar eller hanterar engångshändelser.

Slutsats:

Vilken valde du och varför? Låt oss veta dina tankar i kommentarsfälten nedan!

Läs också: