Vill du fixa BCD-fel om du inte kan starta? Då är du på rätt plats. Du kanske gissar att Windows OS är en uppsättning koder som låter dig använda din PC som du gör. Kodningen börjar dock direkt efter att din PC:s BIOS frågar efter särskilda filer från din enhet, och plötsligt får du ett felmeddelande The Boot Configuration Data file doesn’t contain valid information for an operating system.

BCD står för Boot Configuration Data. Det är en del av operativsystemet som ansvarar för att starta upp det och ser till att allt fungerar perfekt från startstarten tills du stänger av din PC.

Felorsaker:

Nåväl, felet betyder att data saknas eller är skadad, och du kan inte starta din Windows. Felet uppstår på grund av programvarurelaterade, såsom skadlig programvara, felaktig avstängning, BSOD, virus, etc. Det finns också en hårdvaruorsak, vilket innebär att hårdvara som inte fungerar kan skada data i startkonfigurationen.

Vad vet du om BCD?

Som vi vet står BCD för Boot Configuration Data. Det introducerades först i Windows Vista. Den ersätter dock boot.ini fil i Vista. Inte bara detta, utan även BCD innehåller din viktiga startrelaterade information som listan över tillgängliga operativsystem.

Kort sagt, det sparar viktig startinformation som behövs för att starta Windows. När BCD är korrupt, saknas eller ändras kanske Windows inte startar ordentligt längre men det visar återställningsskärmen högst upp.

Felmeddelanden:

Startproblem är relaterade till BCD som finns i olika former. Här är en lista över olika felmeddelanden som Windows kan skicka under uppstart:

Din dator/enhet behöver repareras. Startkonfigurationsdata för din PC saknas eller innehåller fel

Det uppstod ett problem med en enhet ansluten till din dator. Ett oväntat I/O-fel har inträffat.

Din dator behöver lagas. Boot Configuration Data-filen innehåller inte giltig information för ett operativsystem.

Windows kunde inte starta. En nyligen genomförd maskin- eller mjukvaruändring kan vara orsaken.

Så här åtgärdar du BCD-fel om du inte kan starta:

fixar

Om du får ett fel så betyder det inte alltid att du vill byta ut din dator, då är lösningen enkel eller lätt. Om du vill reparera din Windows kan du komma åt en startbar Windows USB.

Programvaruproblem – Skapa USB

Tja, att skapa en startbar Windows USB var ganska komplicerad, men idag är det väldigt enkelt eller lätt. Gå över till Microsofts webbplats och installera sedan Media Creation Tool. Kör det sedan som administratör. För den här delen vill du ha en USB med minst 8 GB och en fungerande Windows-dator.

 • När verktyget börjar, välj Create installation media for another PC och tryck sedan på Next.
 • Från nästa skärm, kontrollera utgåvan, språket och arkitekturen på samma sätt som på din PC.
 • Välj sedan USB flash drive alternativet och flytta sedan till det andra avsnittet.
 • Du kommer sedan att se en lista över anslutna USB-enheter där du vill välja den USB som du vill göra startbar. Tryck sedan på Next och vänta tills installationsprocessen är slut. Processen tar dock några minuter. Tja, det beror på internethastigheten och överföringshastigheten för USB.

Fixa BCD-fel:

När din startbara USB är klar kan du gå vidare med att lösa dina startkonfigurationsdata. Tja, de första stegen kommer att vara ganska lika för att installera en ny uppsättning Windows. Tänk på att ingen av dina data kommer att gå förlorade, du kommer bara att lösa det som är broken.

 • Anslut bara din USB och slå på din PC.
 • Under POST, gå bara över till BIOS och ändra prioritet för startordningen, annars kan du välja en tillfällig startenhet.
 • För den exakta metoden, vill du kontrollera din bärbara dators användarmanual eller moderkort, eftersom de flesta har ett annat sätt att göra det.
 • Efter några minuter börjar Windows-guiden där du vill välja språk, tid och valutaformat samt tangentbordslayout. I vissa situationer, lämna bara dessa som standard.
 • Från den andra skärmen, tryck på Repair your computer.
 • Gå sedan över till nästa meny, välj Troubleshoot.
 • Från felsökningsalternativen, tryck på Advanced options.
 • Välj nu från de avancerade alternativen Command Prompt.
 • Bootrec.exe är utan tvekan ett effektivt verktyg för att lösa startfel. Du behöver tre kommandon som du vill ange för att lösa problemen med BCD:
  • bootrec.exe /fixmbr
  • bootrec.exe /fixboot
  • bootrec.exe /scanos
  • bootrec.exe /rebuildbcd

För det sista kommandot visas en prompt som frågar dig om du vill lägga till den hittade installationen för att starta upp, där du kommer att gå in Y och tryck sedan på enter. Om du fortfarande hittar problemet, dyk ner nedan för att fixa BCD-fel:

Aktiv partition

En inaktiv partition på din enhet är en annan orsak till liknande BCD-fel, så det är den bästa idén att kontrollera om den rätta är aktiv.

Följ samma instruktioner som nämnts ovan för att komma till kommandotolken, där du vill mata in en serie kommandon:

 • diskdel
 • lista disk
 • välj disk X (ersätt X med numret på enheten där Windows är installerat)
 • listvolym
 • välj volym X (ersätt X med numret på volymen som innehåller systemfilerna)
 • aktiva
 • utgång

Du kan också starta om din dator efter detta. Om du fortfarande hittar problemet, dyk ner nedan för att fixa BCD-fel:

Hårdvaruproblem för att åtgärda BCD-fel:

Om du stöter på ett Boot Configuration Data-fel en gång, åtgärda det och får det inte igen, oroa dig inte. Om du ständigt står inför felet. Då betyder det att du har mer betydande problem att oroa dig för.

Om några metoder som nämns ovan fungerar för dig. Men felet fortsätter att förfölja dig, då tittar du på en sviktande enhet, något du bör kolla upp.

Om du vill starta din Windows, gå sedan över till Kommandotolken. Eller så kan du använda samma metod precis som de andra två metoderna i den här artikeln. Mata in i kommandot chkdsk C: /f /r och processen är klar. Om Windows är installerat på en annan partition, märkt E eller D, se till att ändra bokstaven i enlighet med detta. Det kommer sedan att skanna disken och försöka lösa eventuella fel som det kan. När det är klart kommer du att se en rapport som markerar detaljerna.

Snarare än hårddisk eller SSD, kan ett korrupt RAM-minne också vara orsaken till problemet, och du kanske vill ha din strömförsörjning utcheckad, men innan du går på den vägen kan du först kontrollera disken.

Du kan nu åtgärda BCD-fel.

Slutsats:

Som jag redan sa i början, är felet inget som man kontinuerligt ska oroa sig för. I olika fall söker du efter ett programvaruorsak för att ta emot det, och med mina givna lösningar har du inga problem med att eliminera den huvudvärken. Om du tycker att det är användbart, dela det med dina vänner!

Läs också: