Tja, Diagnostic Policy Service finns där Windows OS för att upptäcka, felsöka och lösa problem tillsammans med Windows-komponenter. Närhelst den här tjänsten är inaktiverad kommer diagnostiken inte längre att fungera. För detta är faktiskt en bakgrundstjänst och är nödvändig för Windows. Det startas automatiskt när ni startar ditt system och fortsätter köra också. I den här artikeln kommer vi att prata om hur man åtgärdar Service Host Diagnostic Policy Error. Låt oss börja!

Men för det mesta kan du märka hög CPU användning tillsammans med Diagnostisk policytjänst. Detta är faktiskt inte önskvärt för en bakgrundstjänst. Hög CPU användning från en enskild process gör i princip systemet långsammare för att svara på andra processer. Och då möter ni eftersläpande problem. Kolla in den nedan visade skärmdumpen som i princip visar en riktigt hög CPU användning från Diagnostisk policytjänst också.

Vad är Service Host (Svchost.exe)?

tjänstvärdens diagnostikpolicy

Vissa av apparna och programmen på din PC kallas fristående körbara filer och kan faktiskt köras via dem själva. Men de flesta av dessa tjänster är DLL:er (Dynamic Link Libraries) som inte innehåller all information som behövs för att köra igenom sig själva.

Dessa DLL-filer behöver en tjänstvärd för att kunna laddas och köras på din PC. Av denna anledning har du oftast många Service Host-processer igång när du faktiskt öppnar din Task Manager.

Service Host hjälper i princip host vissa tjänster på din PC. Dessa tjänster är mestadels utformade för att köras i bakgrunden och inte orsaka många problem. Det finns dock vissa fall där Service Host-appar faktiskt kan bli korrupta och sedan börja förbruka mer processorkraft än de egentligen borde.

Tänk också på att det mestadels är en process som Service Host kör och inte Service Host själv som faktiskt orsakar felet. Det betyder inte riktigt att ni kan avsluta tjänsten och avinstallera den också. Microsoft Windows har många integrerade tjänster som behöver appen Service Host för att kunna köra dem. Om du avslutar några av dessa, kommer ditt PC-system att bli instabilt.

Så här åtgärdar du fel för tjänstvärddiagnostik

Allmänna förslag

 • Först av allt, försök bara att avsluta uppgiftsprocessen och låt den starta om sig själv också. Se om det är högt CPU användning sker från processen nu eller inte. Om detta fortsätter är det bara att starta om maskinen.
 • Du måste köra Genomsökning av systemfilsgranskaren eller springa DISM kommandon för att reparera korruption i inkorgen.
 • Försök att skapa ett nytt användarkonto och kontrollera om problemet kvarstår på det.
 • Se också till att du installerar den senaste Windows-uppdateringar.
 • Spring sedan Systemprestanda felsökare.
 • Du måste uppdatera din maskins BIOS firmware till den senaste versionen.
 • Se till att du har de senaste drivrutinerna installerade på systemet också.

Via File Explorer

 • Tryck Windows + R och skriv sedan följande i Springa dialogrutan, tryck på Stiga på nyckel:

%WinDir%System32sru

 • Nu i sru mappen så öppen, leta bara upp SRUDB.dat filen och radera den sedan.
 • du måste stänga Utforskaren och starta sedan om ditt system.

Från Task Manager

Den enklaste av alla lösningar är i princip att stoppa uppgiften från aktivitetshanteraren och låta den starta om sig själv. När den startar om är det bara att observera ett tag och se om problemet är löst eller inte.

 • Först, högerklicka på ett tomt utrymme i aktivitetsfältet och tryck sedan på Aktivitetshanteraren alternativ från högerklicksmenyn också.
 • Som standard skulle Task Manager öppnas tillsammans med Processer flik. Sedan under fliken processer måste ni göra det skrolla ner och lokalisera avsnittet som heter Windows-processer.
 • Under Windows-processer måste du hitta processen som heter Service Host: Diagnostic Policy Service. Högerklicka på den och sedan från högerklicka på snabbmenyn, välj bara alternativet Avsluta uppgiften.
 • Nu kommer ni att få ett UAC-fönster som ber om er bekräftelse på att stänga av systemprocessen Service Host: Diagnostic Policy Service. Se också till att kolla upp kryssrutan Överge osparade data och stäng av för att göra Stänga av knappen aktiv och när den blir aktiv, då bara klick på det.

Tja, det är det. Processen kommer nu att starta om sig själv inom några sekunder. När den startar om är det bara att observera ett tag och kontrollera om ditt problem är borta eller inte. Om inte, gå vidare till nästa metod också.

Ta bort filen SRUDB.dat från SRU-mappen

Så om de två ovanstående metoderna inte fungerar måste vi också ta bort filen SRUDB.dat från sru-mappen. De SRUDB.dat filen är i grunden relaterad till Diagnostisk policytjänst. Den här filen kan för det mesta bli extremt stor och kan faktiskt orsaka mycket minnesförbrukning. När vi tar bort den här filen försvinner det mesta av problemet med Diagnostic Policy Service-tjänsten som tar upp mycket CPU-kraft. Du måste följa de enkla stegen nedan för att uppnå samma sak:

 • Öppna dialogrutan Kör genom att trycka på WIN + R nycklar tillsammans. När det öppnar sig då kopiera klistra in följande och tryck sedan på Stiga på nyckel.

tjänstvärdens diagnostikpolicy

 • Ni kanske nu får ett meddelande om att ni inte har tillräckligt med behörigheter för att komma åt sru mapp. Tja, i så fall trycker du bara på Fortsätta knapp.
 • Ni kommer nu att kunna se alla filer i systemmappen sru. Du måste hitta och högerklicka på filen som är namngiven SRUDB.dat. Från högerklicksmenyn, tryck bara på Radera alternativ.
 • Om ni av en slump får meddelandet som säger det SRUDB.dat-filen kan inte raderas eftersom Diagnostic Policy Service använder det. Då måste du öppna Diagnostic Policy Service och sväng den av för att framgångsrikt radera filen SRUDB.dat också.

Slutsats

Okej, det var allt gott folk! Jag hoppas att ni gillar den här artikeln och även tycker att den är till hjälp för er. Ge oss din feedback om det. Även om ni har ytterligare frågor och problem relaterade till den här artikeln. Låt oss sedan veta i kommentarsfältet nedan. Vi återkommer till dig inom kort.

Ha en bra dag!

Se även: Så här fixar du ”Windows kan inte formatera den här enheten” i Windows 10