Om ni ansluter ett USB-minne, headset, skrivare, försöker synkronisera din MP3-spelare eller till och med din smartphone. Då förväntar du dig att dina USB-enheter bara fungerar när du ansluter dem. Det är skönheten och enkelheten med USB eller universal seriell buss också. Det är utformat för att tillåta enheter att ansluta och koppla från efter behag, oftast till både Windows- och Mac-datorer, utan en hel del krångel också. I den här artikeln kommer vi att prata om hur man åtgärdar om USB-portar inte fungerar – handledning. Låt oss börja!

Fysisk undersökning

Innan du fortsätter, notera att ni måste se till att det är porten som är felaktig. Istället för enheten ansluter du.

För att fastställa vad som är problemet, anslut enheten till en annan USB-port. Om det fungerar är problemet faktiskt den första porten; om enheten förblir oupptäckt betyder det att du har en defekt enhet. Om du inte kan formatera om USB-enheten måste den bytas ut.

Om det finns ett problem med din USB-port kommer du att märka det tack vare någon av dessa saker:

 • Enheten kan inte upptäckas
 • Ditt operativsystem visar ett felmeddelande som är relaterat till enheten (att ta bort och byta ut enheten kan lösa detta)

Hur som helst, ni borde undersöka statusen för USB-porten. Har den skadats på något sätt eller vad? Det säkraste sättet att ta reda på det är faktiskt att stänga av din PC eller bärbara dator.

Titta sedan på USB-porten. Är det rent och dammfritt? Om du använder en stationär dator eller även USB-porten finns på baksidan av ett PC-torn. Då finns det en chans att smuts, damm och allmänt skräp kan ha blivit inbäddat i hamnen.

Damm kommer att minska luftflödet, vilket gör att ditt system överhettas. Det är särskilt skadligt för bärbara datorer, där överhettning kan minska prestandan på några sekunder också. Rengör enheten tillsammans med en burk med tryckluft. En dammsugare kan också vara praktisk här.

Slutligen, ta en USB-kabel (eller flash-enhet, vad som helst) och vicka sedan försiktigt runt den. Om enheten rör sig och känns lös – vanligtvis är det upp och ner – så har du faktiskt ett problem.

Åtgärda om USB-portar inte fungerar

När dina USB-portar plötsligt slutar fungera, kan problemet alltid spåras till antingen ett hårdvaru- eller mjukvarufel. Vissa av dessa problem är desamma i både Windows och Mac också. Men andra är unika för bara det ena eller det andra.

Starta om din dator

Ibland har du tur, och den enklaste lösningen slutar med att fixa de största problemen faktiskt. Om omstart inte gör susen, kommer ni att vilja gå vidare till mer komplicerade korrigeringar.

Leta efter skräp i USB-porten

Dessa portar är vidöppna när du inte har en enhet ansluten så det är lätt för skräp. Såsom damm eller mat, för att fastna inuti.

Om du ser något som har fastnat inuti, stäng sedan av datorn och ta försiktigt bort hindret. Tillsammans med ett tunt plast- eller träredskap som en tandpetare. I vissa fall kan en produkt som konserverad luft vara mycket användbar för att blåsa ut hinder ur en USB-port. Du behöver bara vara försiktig så att du inte trycker in hindret längre in.

Kontrollera om det finns lös eller trasig intern anslutning

Ett sätt att testa detta är att sätta i din USB-enhet och sedan försiktigt vicka på anslutningen också. Om den kortvarigt ansluter och kopplas bort, så finns det faktiskt ett fysiskt problem med antingen kabeln eller USB-porten.

Om ni känner en hel del rörelse när ni försiktigt vickar på USB-kontakten. Det indikerar faktiskt att det kan vara böjt eller brutet av brädet. Och när det för det mesta är möjligt att åtgärda den här typen av problem, då är det förmodligen bättre att du tar det till en professionell.

Prova en annan USB-port | USB-portar fungerar inte

De flesta datorer har mer än en USB-port. Så ett bra sätt att utesluta en trasig port är att koppla ur din USB-enhet och sedan prova den i olika portar. Anslut USB-enheten till några av portarna på både fram- och baksidan av din dator. Om enheten inte fungerar i någon av portarna, så finns det sannolikt ett problem med dess hårdvara.

Om din enhet börjar fungera när den är ansluten till olika portar. Då har den första porten förmodligen ett fysiskt problem som behöver åtgärdas.

Byt till en annan USB-kabel

USB-kabelfel är faktiskt vanligare än USB-portfel, så se till att byta in en annan kabel om du har en till hands. Om din enhet plötsligt börjar fungera vet du att problemet i princip var en trasig tråd inuti den andra kabeln.

usb-portar fungerar inte

Anslut din enhet till en annan dator

Om du har en annan dator eller bärbar dator till hands, försök sedan ansluta din USB-enhet till den. Detta är ett enkelt sätt att utesluta ett problem med själva enheten.

Om din USB-enhet väcks till liv i det ögonblick du ansluter den till din backupdator. Då vet du säkert att du faktiskt har att göra med ett USB-portproblem.

Försök att koppla in en annan USB-enhet också | USB-portar fungerar inte

Om ni inte har en reservdator, men ni har en extra flash-enhet liggandes, eller även någon annan USB-enhet. Försök sedan att koppla in det innan du går vidare till något mer komplicerat.

Om din andra enhet fungerar bra vet du att dina portar är i gott skick. I det här fallet kan ni behöva fixa eller byta ut enheten som inte kunde ansluta.

Kontrollera enhetshanteraren (Windows)

Här är två saker du kan göra med enhetshanteraren i Windows för att få USB-portar att fungera igen.

Sök efter maskinvaruändringar genom att högerklicka på namnet på din dator. Och sedan knacka på skanna efter hårdvaruändringar. När du har slutfört skanningen och sedan kontrollera din USB-enhet för att se om den fungerar eller inte.

Ett annat alternativ är att inaktivera och återaktivera USB-styrenheten också. I enhetshanteraren trycker du på pilen bredvid den lilla USB-kabeln så att den pekar nedåt snarare än åt höger. Högerklicka på den första USB-kontrollern i listan och välj Avinstallera enheten. Upprepa för varje USB-kontroller du hittar.

Stäng nu av datorn och sätt sedan på den igen. Windows kommer automatiskt att installera om USB-kontrollerna, så kontrollera om din enhet fungerar eller inte.

Tänk på det om du använder en USB-mus eller en med USB-mottagare. Sedan kommer den att inaktiveras medan USB Host Controllers avinstalleras.

Återställ System Management Controller (Mac) | USB-portar fungerar inte

Om du har en Mac kan en återställning av systemhanteringskontrollern (SMC) lösa problemet faktiskt.

Återställ SMC för Mac-datorer

 • Stäng först av datorn
 • Anslut sedan strömadaptern
 • tryck och håll flytta+kontrollera+alternativ och tryck sedan på strömknappen.
 • Håll ned alla fyra tangenterna i 10 sekunder.
 • Släpp tangenterna och även strömbrytaren samtidigt.
 • Klicka på strömknappen för att starta din Mac.
 • När Mac-datorn startar säkerhetskopiering, och sedan SMC kommer att ha återställts.
 • Kontrollera nu om din USB-enhet fungerar eller inte.

Återställ SMC i iMac, Mac Pro och Mac Mini

 • Stäng först av datorn
 • Koppla sedan ur nätadaptern.
 • Tryck på strömbrytaren och håll den sedan intryckt i minst fem sekunder.
 • Släpp nu strömknappen.
 • Anslut nätadaptern igen och starta sedan datorn.
 • Kontrollera nu om din USB-enhet fungerar eller inte.

Uppdatera ditt system

usb-portar fungerar inte

Även om det är mindre troligt, men det finns en chans att uppdatering av ditt system kan lösa dina USB-portproblem. Denna process är faktiskt olika beroende på om du uppdaterar Windows eller macOS.

Om du vill uppdatera macOS på Mojave och senare trycker du på Apple-ikonen längst upp till vänster och väljer Systeminställningar > Programuppdatering. Knacka Uppdatera nu om det finns en tillgänglig.

På macOS på High Sierra och tidigare måste du öppna appbutiken. Knacka Uppdateringar på verktygsfältet. Om några uppdateringar är tillgängliga klickar du på uppdatering eller uppdatera alla.

Starta nu om din dator och kontrollera sedan om din USB-enhet fungerar eller inte.

Slutsats

Okej, det var allt gott folk! Jag hoppas att ni gillar den här artikeln om USB-portar som inte fungerar och att den också är till hjälp för er. Ge oss din feedback om det. Även om ni har ytterligare frågor och problem relaterade till den här artikeln. Låt oss sedan veta i kommentarsfältet nedan. Vi återkommer till dig inom kort.

Ha en bra dag!

Se även: Skapa en Multiboot USB-enhet på Windows 10